Двайсетте клуба от английската Висша лига се съгласиха днес първенството да се удължи с още един мач и да се играят 39 срещи, вместо 38. Освен това се обсъжда и вариант отборите да се изявяват и в чужбина във въпросния мач повече.

Специален жребий ще решава кой срещу кого да играе в тези екстра двубои, но почти сигурно първите пет ще бъдат поставени, така че да не могат да се срещнат помежду си.

Окончателно решение по въпроса вероятно ще се вземе на ежегодното събрание на Висшата лига през юни, но евентуалните промени ще влязат в сила през сезон 2010/2011. Точките, спечелени от допълнителните мачове, ще се броят в крайното класиране.

Ако предложението бъде прието, градове в Азия, Северна Америка и Австралия са сред потенциалните домакини.

Голяма част от английските грандове правят редовно турнета по света, за да промотират клубната марка. Манчестър Юнайтед посети през последните години Азия, Близкия Изток и Америка.

Висшата лига се опитва да отрази примера на американския футбол. Маями Долфинс и Ню Йорк Джайънтс се срещнаха на „Уембли” миналия октомври, като това бе първият двубой от НФЛ, игран извън САЩ. Тази година на ред са Сан Диего Чарджърс и Ню Орлиънс Сейнтс.