Нападателят на Нюкасъл Алън Смит посрещна с усмивка въпроса дали се страхува за мястото си в националния отбор на Англия, след като Стив МакЛарън повика Емил Хески.

„Да се притеснявам?! Ще ви кажа кое ме притеснява. Да си седя вкъщи, както го правех преди година, чудейки се дали ще мога да играя футбол отново.”

Смит прекара 12 месеца извън терена, след като счупи крака си на две места през месец февруари миналата година, когато все още играеше за Манчестър Юнайтед.

Чуха се много слухове, че Смит е свършен за големия футбол, но той опроверга всички специалисти, като се завърна победоносно.

Желанието му да бъде титуляр обаче го накара да смени „Олд Трафърд” със „Сейнт Джеймсис Парк” и той премина в Нюкасъл през лятото. Само за месец той се превърна в любимец на феновете, а Смит им отвръща със същото.

Тъй като в Нюкасъл е използван като полузащитник, повиквателната за Хески в националния наведе на мисълта, че Смит ще остане извън групата за евроквалификациите. 26-годишният играч обаче заяви:”Не ме разбирайте погрешно, аз искам да играя за Англия и да помогна да се класираме за Евро 2008, няма да съм щастлив, ако отпадна. Но селекционерът решава. Може би фактът, че играя еднакво добре в полузащитата и атаката ще ми помогне да намеря място в състава. Но понякога универсалността работи срещу теб. Странно е, че единственият мач през този сезон, в който съм бил нападател, е именно този за Англия срещу Германия.”

Алън Смит вече гледа философски на нещата: „Сега просто се наслаждавам на всяка минута футбол. Играя редовно за клуба си и Англия все още ме иска. За това си мечтаех миналата година. Имаше много хора, които не вярваха, че отново ще съм същия, и накараха самия мен да се съмнявам. Но ето, че до този момент през сезона почти не се е споменавала моята контузия. Всички видяха, че се справих.”