Фенове и експерти по ММА изразиха загрижеността си във връзка с притеснителен видеоклип на бившия боец на UFC Нам Фан, в който се вижда значително влошаване на речта му по време на кариерата му.

41-годишният Фан е оттеглил се американски състезател по смесени бойни изкуства и професионален боксьор, който започва да се състезава професионално през 2001 г. Калифорниецът, който се е състезавал в някои от най-големите промоции на планетата, включително UFC, официално окачва ръкавиците през 2017 г., но все още е активен, като се състезава в боксови и муай тай състезания.

Видеоклип, който се разпространява в социалните медии, показва ясно влошаване на речта на Фан по време на кариерата му, вероятно причинено от дългогодишните му спаринги и битки.

В по-ранните кадри на клипа се вижда, че речта на Фан е ясна и лесно разбираема, но в по-новите кадри той сякаш премълчава думите си, има трудности с произношението и говори много бавно.  

"Нам Фан беше толкова симпатичен боец. Тъжно ми е да го видя в този вид", пише един от феновете.

Известният ММА журналист Люк Томас сподели видеото във вторник, коментирайки тъжната ситуация.  "Опустошително", написа той.

В тази връзка се преплитат и много други проблеми: лош надзор от страна на комисията, ограничено заплащане на бойците, оценка на риска от страна на самия боец и др.  "Този спорт напълно ще ви пречупи. Много други неща, откъдето идва и това.

Някои фенове на звездата на ММА предполагат, че Фан страда от последиците на фаталното мозъчно заболяване хронична травматична енцефалопатия (ХТЕ). ХТЕ е дегенеративно мозъчно заболяване, което е силно свързано с многократните удари с глава и може да бъде диагностицирано само след смъртта.

Това заболяване може да доведе до деменция, личностни промени и самоубийствени мисли и няма лечение. В неотдавнашно интервю Фан призна, че би искал да проведе още няколко битки, но феновете на бойните спортове не искат да видят това.

"Той не бива да се бие повече. Сърцето ми се къса, когато го чуя", коментира един от феновете. "Тук трябва да се намесят комисиите. Този човек НЕ трябва да се бие повече", отговори друг.

Миналата година бившият боец на UFC Джули Кедзи разкри, че планира да дари мозъка си за изследвания след смъртта. 42-годишната Кедзи има 29 професионални ММА двубоя, като последните два от тях са в UFC, като тя завършва кариерата си през 2013 г. с рекорд от 16 победи и 13 загуби.

През последвалото десетилетие тя открито призна, че страда от депресия, тревожност, хиперактивност, импулсивност и липса на сън, които са симптоми на фаталното мозъчно заболяване хронична травматична енцефалопатия (ХТЕ).

С оглед на това Кедзи е обещала да дари мозъка си след смъртта си, за да може да бъде изследван, и се надява изследванията да помогнат на други жени в бойните спортове в бъдеще.