Бившият шампион на UFC в тежка категория Франсис Нгану подписа договор с Професионалната бойна лига (PFL). „Хищникът“ избра да изследва свободата на действие, след като продължителните преговори за договор с ММА промоцията на Дейна Уайт се провалиха след защитата на титлата му срещу Сирил Ган на UFC 270 през януари 2022 г.

Нгану говори за големи боксови битки с Тайсън Фюри, Антъни Джошуа и Дионтей Уайлдър, но реши да осигури бъдещето си в ММА, като същевременно продължи да търси дебюта си на ринга.

Във вторник PFL обяви ексклузивно глобално ММА стратегическо партньорство, което дава на Нгану лидерска роля в компанията и също така му позволява да взема боксови битки. Въпреки това, 36-годишният боец няма да направи своя дебют в PFL до средата на 2024 г.

„Много съм развълнуван от това променящо играта партньорство с Професионалната бойна лига, за да продължа моята ММА бойна кариера в PFL’s PPV Super Fights Division,” каза Нгану в прессъобщение на PFL.

Вярвам в културата и глобалната визия на PFL „боецът е на първо място“, включително развитието на спорта в Африка.

„С това съм горд да обявя, че ще служа като председател на PFL Africa, която ще бъде водещата ММА организация на континента, предоставяща на великите африкански бойци възможността да се състезават на глобална платформа.“

Нгану отказа да навлезе в спецификата на договора си с PFL, но заяви, че той струва повече от всяка друга оферта, която е получил откакто е свободен агент.

„Нека просто кажем, ол-ин, сделката ми с PFL е повече, отколкото всеки друг предлага“, каза той по време на отделен разговор с The New York Times. „Последните няколко месеца бяха много интересно време за разбиране и виждане на пейзажа, но съм много развълнуван от тази сделка с PFL, защото те основно показаха това, което очаквах. Те не се появиха просто като промоция, която търси боец, но наистина дойдоха като партньор, който вижда повече стойност в теб като човек.“

Това съобщение изглежда е само първото за Нгану, който със сигурност ще се бие през 2023 г., след като прекара почти 18 месеца извън игра поради комбинация от контузия и проблеми с договора.

В момента не е ясно срещу кого ще се изправи камерунският нокаутьор, но изглежда неизбежно той скоро да потвърди боксовия си дебют, след като отложи завръщането си в ММА.