Ирландската суперзвезда Конър Макгрегър без съмнение е най-интригуващата фигура в предстоящото събитие UFC 229, но повечето фенове може и да не осъзнават, че той е претендент в предстоящата му среща с шампиона на UFC в лека категория Хабиб Нурмагомедов.

Дългоочакваната среща между двамата ще се проведе тази неделя от 05:00 часа и ще се предава пряко по MAX Sport 2, както и като pay-per-view събитие на онлайн платформата live.a1.bg.

Нурмагомедов е 30-годишно чудовище от Дегестан, Русия, чийто прякор е "Орелът". Той е известен със своята брутална борба и Папахата – шапка от овчарска вълна, която носи преди всяка битка в Октагона.

Ако не сте запознати, запознайте се с човека, който ще защитава своята титла срещу Конър Макгрегър на 6-ти октомври (сутринта на 7-ми октомври българско време) в UFC 229 в Лас Вегас.

Предлагаме ви 7 факта за Нурмагомедов, които може и да сте пропуснали:

1. Той тренира в "American Kickboxing Academy" (AKA)

В по-ранните дни на своята кариера Нурмагомедов тренираше предимно в Русия, но през 2013-та година се присъедини към "American Kickboxing Academy", където тренират едни от най-успешните бойци в спорта. Сред тях са шампионът на UFC в полутежка и тежка категория Даниел Кормие, бившият шампион в тежка категория Кейн Веласкес, бившият шампион в средна категория Люк Рокхолд, бившият шампион на WSOF и PFL в полусредна категория Джон Фитч и други.

Излишно е да казваме, че Нурмагомедов редовно е около едни от най-добрите бойци в спорта.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wrestling practice with double champ @dc_mma today was hard, but this guy make training day always fun. #ufc229

A post shared by Khabib Nurmagomedov (@khabib_nurmagomedov) on

2. Той е двукратен световен шампион по бойни самбо

Успехите на Нурмагомедов в бойните спортове започват много преди той да стигне до UFC. Преди да започне кариера в смесените бойни изкуства, Хабиб става световен шампион по бойно самбо през 2009-та и 2010-та година.

3. Той е непобеден като професионалист

Като професионалист в света на смесените бойни изкуства, Нурмагомедов притежава рекорд от 26 победи и 0 загуби (8 с нокаут, 8 чрез захват за отказване и 10 чрез съдийско решение). Неговата 26-та победа му донесе и титлата на UFC в лека категория. Той притежава и рекорда за най-много победи в историята на спорта без допусната загуба. Бившият му съотборник Виталий Минаков е на второ място в тази класация с 21 победи без поражение.

4. Той е първият руснак и първият мюсюлманин, който става шампион в UFC

Когато Нурмагомедов победи Ал Якуинта в UFC 223, за да спечели титлата в лека категория, той стана първият руснак и първият мюсюлманин, който печели титла в UFC. Други известни руснаци в света на смесените бойни изкуства като Александър Шлеменко, Виталий Минаков и Фьодор Емелианенко никога не са се били в клетката на UFC.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 more days

A post shared by Khabib Nurmagomedov (@khabib_nurmagomedov) on

5. Той може би е най-добрият граплър в спорта

Когато става въпрос за игра на земята, малко са тези, ако изобщо има такива, които са на нивото на Нурмагомедов. Неговите тейкдауни (сваляния) и работа на земята за безпрецедентни. Понастоящем той притежава рекорда за най-много успешни тейкдауна в една среща. Това се случи, когато Нурмагомедов свали Абел Трухийо 21 пъти в UFC 160 през 2013-та година.

Нурмагомедов не само сваля опонентите си на земята, той прави живота им тежък, след като се озове над тях. Никой друг боец не прави опонентите си по-безпомощни от Нурмагомедов, когато той контролира играта.

6. Има проблеми с контузии

В един момент Нурмагомедов толкова често страдаше от контузии, че не знаеше дали ще се състезава отново. Руснакът е претърпял редица контузии в колената и ребрата, но от 2015-та година насам не е имал никакви проблеми с наранявания.

7. Често има проблеми със свалянето на килограми преди срещите

Свалянето на килограми преди срещите също е един от малкото недостатъци на Нурмагомедов.  Неговият дубой в UFC 209 с Тони Фъргюсън бе отменен, след като Нурмагомедов беше хоспитализиран поради рязкото сваляне на килограми. Той също така не успя да влезе в категорията с 1,13 килограма преди гореспоменатата среща с Трухийо.

С контузиите и проблемите с килограмите зад гърба си, Нурмагомедов изглежда във формата на живота си преди най-голямата битка в историята на спорта.