Ивелина Илиева започва с австрийката Лиса Грабнер при 57-килограмовите на Европейското първенство в „Арена Армеец“.

Съперничката й е трета на континенталния шампионат за девойки през 2021. Илиева спечели сребро на Евро 2016 и е пета на Световното през 2019. След Олимпиадата тя бе прекратила кариерата, но промени решението си и се върна на татамито.

В същата категория Снежана Граматикова ще мери сили с косоварката Флака Лоха, трета на Европейското до 23 г. Малшанс имаше Габриела Димитрова при жребия. Още в първата си среща при 52-килограмовите младата ни националка ще срещне олимпийската шампионка Дистрия Красника (Косово). В категория до 48 кг Анастасия Балабан стартира срещу австрийката Жаклин Спрингер, пета на Европейското за девойки. Другата ни представителка в категорията Алекса Георгиева започва с Елен Саленс (Белгия).

При мъжете трима българи ще излязат в първия ден на надпреварата. Двукратният европейски вицешампион Янислав Герчев ще спори с Ям Волчак (Израел), пети на Световното през 2021, в категория до 60 кг. При 66-килограмовите Божидар Темелков излиза срещу украинеца Явхен Хончарко, бронзов медалист от Световното за юноши. А в същата категория Денислав Иванов, световен и европейски шампион за кадети, ще спори с литовеца Андрей Клюков.

Схватките започват от 9:30 часа, а финалите са от 16 ч. Официалното откриване на първенството е от 15:30 часа.