Ален Шмит бе оправдан и на втора инстанция от Апелативния съд в Париж по делото за домашно насилие, заведено от бившата му половинка и националка Марго Пино, съобщава авторитетният френски ежедневник „Льо Монд“.

Оправдателната присъда идва след тази на съда в Бобини през април. Шест месеца по-рано олимпийската шампионка заведе дело, с което твърдеше, че през ноември 2021-а й е бил нанесен побой от Шмит в семейното им жилище в Сент Дени.

„Доволен съм, че съдиите проявиха здрав разум – заяви пред френските медии Шмит, който от месец февруари е главен мениджър на българския национален отбор.- Това бе време на дълго чакане, много съмнения, много неуместни думи.... Все неща, които много трудно понесох. Чувствам се облекчен!“

Самата Пино не присъстваше на делото и бе представена от адвоката си. Обвинението искаше една година условна присъда за треньора.

Още от самото начало Ален Шмит обяви, че не е нанасял дори и най-малък удар на тогавашната си спътница в живота. Но след като й казал, че ще замине за Израел, за да заеме поста на селекционер на женския национален отбор, тя изпаднала в ярост и жестока ревност. Стегнало се до истинска битка в жилището им, блъскане в стени и предмети, довели до синини и наранявания.

Решението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Двамата се срещнаха отново на европейското първенство в София в края на април, на което българските джудисти спечелиха два медала (сребро на Янислав Герчев, бронз на Марк Христов и 7-о място на Денислав Иванов), а Пино взе бронз.