Старши треньорът на националния ни отбор Жоел Арате похвали боксьорите за отличното представяне на Европейската купа в Будва. Нашите спечелиха 5 медала в Черна гора миналата седмица, като Ергюнал Себахтин (48 кг) и Хавиер Ибаниес (57 кг) ликуваха със златните отличия, а със сребро се поздравиха Ясен Радев (54 кг), Радослав Росенов (60 кг) и Йордан Морехон (+92 кг). На пето място пък завършиха Красимир Джуров (63,5 кг), Кристиян Николов (80 кг) и Кристиян Димитров (86 кг).

„Боксьорите ни бяха в конкуренция на 30 държави, като дадоха максимума от себе си и съм щастлив, че имаха мотивация и желание да вървят напред. Посоката е ясна – правим всичко с цел Игрите в Париж. Хавиер Ибаниес направи още едно показно, че е най-добрият в Европа и е сред основните фаворити за медал на Олимпиадата. Радо Росенов показа, че е сред най-големите таланти, не само в нашия отбор, но и в Европа. Загуби на финала от Софиан, но съперникът му е трикратен световен шампион и олимпийски сребърен медалист. Той показа малко по-голям респект към него в началото, след което демонстрира доста по-добро ниво. Най-важното е, че натрупа опит срещу един от най-силните в света и видя, че няма нищо страшно да боксира с такъв противник. След края на европейското първенство до 22 години той ще мине изцяло на 63.5 килограма, за да претендира за олимпийска квота.

Ергюнал още веднъж показа, че е най-добрият в Европа при 48-килограмовите. Ясен Радев също направи добър турнир, но съм доволен от целия ни отбор. Представиха се на високо ниво. Другите отбори ни уважават и показват респект към нас. Продължаваме да работим, не сме достигнали пика си. Изчистваме грешки все още. Благодаря на федерацията и най-вече на президента Красимир Инински за цялата подготовка и подкрепата, която ни оказа в Будва. Благодаря още на Министерството на младежта и спорта, на треньорите по клубове, които работят с момчетата, на доктора, физиотерапевта и на медиите. Ние сме един голям отбор и работим заедно за успехите на България“, каза от Париж Жоел Арате.

Той е във Франция заедно с екипа си за мача на Радослав Росенов със Софиан Умиа в Нощта на шампионите. 19-годишният ни талант ще опита да вземе реванш от французина на негова територия. Двамата ще боксират в главния мач на галавечерта в категория до 62 килограма.

„За нас е голяма чест, че Радо е последен мач на тази голяма галавечер. Росенов обича да е на ринга и има много голямо разнообразие и техника. Софиан е много добър, но не е толкова техничен и разчита на огромния си опит. Радо може да го победи, защото има всичко необходимо, като умения, но му липсва опит. Този мач ще му даде възможност да трупа увереност. Ние искаме да играем със силни боксьори, не ни трябват слаби съперници. Говорим върху грешките, които е допуснал в Будва, за да не ги повтори. Вярвам, че макар да е мач с домакините, Росенов може да спечели. Ще бъде много интересен мач, убеден съм. Призовавам хората да го подкрепят, а той ще осигури шоу за публиката и ще търси победата. Каквото и да стане, Радо ще извлече много полза от този двубой, без значение от резултата“, каза още Арате.