Турската федерация по бокс съобщи, че нейни състезатели са заразени с коронавирус след европейската олимпийска квалификация, която се проведе в Лондон по-рано този месец. От федерацията посочиха имената на двама от заразените. Това са боксьорът Серхат Гюлер (кат. до 75 кг), треньорът Сейфулах Дюмлюпънар, а името на третия заразен не се съобщи.

По-късно стана ясно, че новият тест на Серхат Гюлер е отрицателен и боксьорът вече е изписан от болницата.

"Докато целият свят предприемаше различни мерки за справяне с коронавируса, британските власти и МОК разрешиха провеждането на турнира, макар почти всички други спортове по време вече да бяха спрени", заяви президентът на федерацията - Еюп Гьозгеч, цитиран от английския "Гардиън".

"Това бе безотговорно решение. В разултат, за съжаление, трима от нашите представители сега са болни", каза още Гьозгеч.

На турнира в Лондон участваха около 350 атлети от 40 държави, а състезанието бе спряно след третия си ден (16 март) заради увеличаващите се случаи на заболели.

"Всички болни се лекуват и за щастие засега са в добро състояние", каза Гьозгеч и добави, че ще поиска финансова компенсация за случилото се.

"Това е катастрофалния резултат от безотговорното поведение на организаторите от МОК. Те не взеха под внимание здравето на хората и това доведе до ужасяващата организация на това събитие", коментира още президентът на турската федерация.

Малко преди прекратяването на турнира Даниел Асенов загуби по точки от представителя на Турция - Батухан Чъфчъ, в единствения мач в Лондон на български представител срещу турски състезател.