Световното първенство по бокс за мъже ще бъде с награден фонд за пръв път в историята. Международната федерация (AIBA) съобщи, че на шампионата, който ще се проведе в Белград от 24 октомври до 6 ноември, боксьорите ще разпределят общо 2.6 милиона долара. Шампионът във всяка категория ще получи 100 000, сребърният медалист - 50 000, а бронзовият - 25 000.

„Парите ще са заслужени, като се вземат предвид годините на подготовка и усилията, които са нужни, за да се стигне до това първенство“, заяви президентът на AIBA Умар Кремльов.

Международната федерация опитва да си върне олимпийския статут, отнет ѝ от МОК през 2019 година. По-рано тази седмица международният олимпийски комитет съобщи, че AIBA не се справя с реформите и все още има опасност боксът да бъде изваден от олимпийските игри. Една от основните критики към AIBA беше за лошо финансово управление и корупцията.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.