Радослав Росенов спечели титлата в категория до 60 килограма на Европейското първенство по бокс до 22 години в Пореч (Хърватия) и донесе първо злато за България от шампионата.

Носителят на купа "Странджа" за този сезон Росенов победи категорично на финала украинеца Максим Власюк с 5:0 съдийски гласа (30:27, 29:28, 30:27, 30:27, 30:27).

18-годишният българин се справи с малко по-високия си съперник с отлично движение по ринга и далеч по-технични и прецизни действия.

Росенов трудно намираше думи да опише как се чувства след триумфа си в Пореч. Българският талант ликува с титлата при 60-килограмовите на шампионата в Хърватия, след като срази с 5:0 съдийски гласа украинеца Максим Власюк. По този начин Росенов продължава впечатляващата си серия в мъжкия бокс, където дебютира с Купа „Странджа“ през миналия месец.

„Нямам думи още да опиша как се чувствам. Емоцията е неописуема. Вълнението е много голямо и съм изключително щастлив, защото продължавам да нямам загуба още в мъжкия бокс. Проведох много умно и правилно тактически срещата с украинеца. Смятам, че във всеки един мач показах на какво съм способен. Вървим в правилната посока, следващата цел е европейската титла в Армения“, бяха първите думи на Росенов.

Той благодари и на треньорския щаб, както и на Българска федерация бокс.

„Благодаря специално на Борислав Бояджиев за проведената подготовка, както и на целия щаб, който е с нас. Специални благодарности на президента на федерацията Красимир Инински, който дойде да ни подкрепи за финалите. Също така и на моя клуб Русе, както и на личния ми треньор Съби Събев. Това е поредната точна стъпка към голямата цел“, каза още Росенов.

Мачът беше изгледан от трибуните от президента на БФБокс Красимир Инински, който пристигна в Пореч, за да подкрепи финалистите Росенов и Рами Киуан.

Киуан по-късно днес ще играе за златото при 75-килограмовите срещу представителя на домакините Габриел Веочич.