Станимира Петрова постигна блестяща победа над действащата европейска шампионка Анастасия Ковалчук. Родната звезда, която е световна и 3-кратна европейска златна медалистка, както и 4-кратна носителка на Купа „Странджа“ срази украинката в откриващия си двубой на Европейските игри в Краков. Националката ни ликува с 5:0 гласа (30:26, 30:25, 30:27, 30:27, 30:27) в категория до 54 килограма.

Станимира изигра много умно и точно срещата с Ковалчук. Тя показа класа и разгърна уменията си, като стартира солидно двубоя и още от първия рунд даде да се разбере, че има повече аргументи. Националката ни взе убедителна преднина и използва агресията на съперничката си, за да я засипе с точни контриращи действия в останалите две части.

Така за място на полуфинал и съответно квота за Олимпийските игри в Париж Петрова ще се изправи срещу Дженифър Лийн (Ирландия). Срещата ще се проведе в сряда следобед.

Днес ни очакват още два мача с българско участие. Около 15:30 часа ще се проведе двубоят и на Даниел Асенов. 6-кратният ни европейски шампион при мъжете и подрастващите ще се изправи срещу представителя на домакините Якуб Сломински. Срещата в категория до 51 килограма отново ще бъде на ринг Б.

Аслъхан Мехмедова ще закрие програмата с българско участие. В категория до 60 килограма тя ще се изправи срещу хърватката Сара Берам. Съперничката й е бронзова медалистка в по-горната категория от Европейското първенство в Будва. Мачът е във вечерната сесия и се очаква да започне около 19:30 часа на ринг Б.