Станимира Петрова донесе първи златен медал за България от Европейските игри в Краков.

Българската боксьорка победи във финала в категория до 54 килограма при жените румънката Ленуца Перижок с 5:0 (30:27, 29:28, 30:27, 30:27, 30:27) съдийски гласа.

32-годишната Петрова, световна шампионка за 2014 година, изигра мача изключително спокойно и  уверено и не се поддаде на опитите на румънката да се играе по-агресивно от позволеното. 

Българката спечели всеки един от трите рунда на мача, като четирима от петимата съдии край ринга дадоха всяка една от частите в нейна полза.

За Петрова успехът на Европейските игри е по-специален по две причини. През 2019 година тя спечели златото отново, но тогава го направи в категория до 57 килограма. Освен това българката взе своеобразен реванш пред себе си, след като по-рано тази година не успя да участва на световното първенство в Индия заради бъбречна криза, която получи часове преди старта на шампионата.

В неделя българските боксьори могат да добавят още два златни медала. В категория до 57 килограма Светлана Каменова ще се бие с французойката Амина Зидани за титлата, а в същата категория, но при мъжете Хавиер Ибанес ще боксира с испанеца Хосе Килес Бротонс.

И Петрова, и Каменова, и Ибанес имат вече сигурни квоти за Олимпийските игри в Париж догодина.