Арманда Серано написа история. Тя стана първият безспорен шампион, сред мъже и жени, от ерата на четирите пояса от Пуерто Рико, след като спечели с единодушно решение боя с Ерика Крус от Мексико.

Кръвта сякаш беше навсякъде, постоянно бликаше от челото на Ерика Крус. Дори час след двубоя, на пресконференцията, част от кръвта на Крус остана по фланелката на треньора на Серано - Джордан Малдонадо.

Защита почти не съществуваше в събота вечер в тази безспорна битка за титлата в категория перо - удари, изпълнявани в продължение на 10 рунда с почти постоянна скорост. Това е типът битка, която Крус винаги е водила, и типът битка, която свръхмощната Серано очакваше.

И в крайна сметка Серано (44-2-1, 30 KOs) направи достатъчно, за да спечели с единодушно решение (98-92, 98-92, 97-93), което я направи безспорна шампионка в категория перо.

"През цялата битка се проявявах, мислех за това", каза Серано. "Беше толкова емоционално, защото съм толкова горда пуерториканка и да върна това на моя остров, наистина ме докосна."

Пропуерториканската тълпа видя битка, която оправда интензивността си вътре в ринга. Кръв се стичаше по лицето на Крус във всеки рунд поради челен удар в третия, което отвори дълбока аркада.

След появата на арказата Малдонадо каза, че сестрата на Серано, Синди, всъщност им е казала, че Серано трябва да се откаже поне за един рунд, страхувайки се от възможността да не бъде довършено състезанието, ако положението се влоши.

Серано каза, че не усеща разлика в Крус след кървавия удар. След битката, чакайки резултатите, Крус гледаше как Серано танцуваше в ъгъла на ринга.

Това е битка, която ще бъде запомнена със своята бруталност и почти постоянното разменяне на удари. Серано се доближи до това да събори Крус в шестия рунд, което бе далеч най-доброто от нея. Но нямаше значение колко ще донесе Серано, Крус продължаваше да се връща, отново и отново, с неспирни удари до края.

 968-те замаха и 202 удара, нанесени от Крус, бяха върхове в кариерата срещу Серано. Въпреки това, Серано постигна по-висок процент точни удари (27.1 до 20.9) по време на битката.

"Тя е мексиканска шампионка, ние знаехме това", каза Серано. "Това очаквахме. За това тренирахме."

Серано заяви, че се е "върнала към основите" през втората половина на двубоя, като многократно е хвърляла една-две комбинации.

До края кръвта на Круз беше навсякъде - по шортите, по горната част, по Серано, по шортите на Серано, слизаше по лицето й - но тя просто продължаваше да върви и да върви.

Това беше типът битка, която Серано очакваше и която тя искаше, побеждавайки мексиканската шампион и да извоюва своята безспорна шампионска титла.

Театърът на Hulu беше претъпкан повече от час преди главното събитие, тълпата аплодираше особено силно пуерториканската спортистка.

Кавалкада от най-добрите в женския бокс гледаха ринга, включително Тейлър, безспорна шампионка в лека категория, безспорната шампионка в средна категория Клареса Шийлдс и шампионката в супер средна категория Франшон Крюс-Дезурн.

И денят завърши с още двама безспорни шампиони, които се присъединиха към редиците им - Серано в категория перо и Алисия Баумгарднер, която спечели с единодушно решение четвърта титла в лека категория за юноши.

Това беше кулминацията на постиженията в кариерата на Серано, която сега има нова цел - реванш с Тейлър.

"Спряхме да се борим за резултати", каза Малдонадо. "Борим се за гордост. Борим се за острова си, за да дадем нещо, за което да говорим и да се хвалим.

След тази битка облекчението е, че не трябва да се борим за нищо друго, което искаме, освен да задоволим феновете."