Боксовият турнир на Олимпийските игри 2024 в Париж (Франция) е във финалната си фаза. А една от най-"шумните" теми на състезанието през цялото му времетраене остава участието в женския турнир на транссексуалните боксьорки Имане Хелиф от Алжир и Лин Ю Тин от Тайван. Двете стигнаха до полуфиналната фаза без никакви проблеми, като с напредването на състезанието разбиваха и размазваха своите противници. Не е изненадващо, че организаторите бяха подложени на вълна от критики за това, че са им позволили да участват в турнира.

Оскар Де Ла Оя, победител на Олимпийските игри през 1992 г., легенда на бокса и един от най-добрите промоутъри в наши дни, изрази възмущението си.

"Обикновено избирам три горещи теми, по които да говоря в света на бокса, но съм толкова развълнуван от един конкретен проблем, че днес ще се съсредоточа само върху него. Аз съм носител на златен олимпийски медал. Много се гордея с този факт. Това е най-голямото постижение в кариерата ми. Затова трябва да попитам: какво, по дяволите, се случва в Париж тази година, когато двама биологични мъже се състезават срещу биологични жени в бокса? Какво е това?“, пита Де Ла Оя.

"МОК позволява това да се случи и казва, че е нормално, защото в паспортите им е записано, че са жени. Какво, шегувате ли се с мен!!! Не мога да разбера какво се случва“, добавя Златното момче. „Няма как тези бойци да са равни. Това е невъзможно, това е страшно, това е отвратително и това е несправедливо. Загубих цялото си уважение към МОК. Това е опасно и някой ще пострада. Наистина е безумно. Неприятно ми е, че трябва да водим тази дискусия. Ще подам петиция до МОК да се увери, че това няма да се случи в Лос Анджелис за олимпиадата през 2028 г."