Официално е: Девин Хейни ще защитава своята безспорна титла в лека категория срещу Василий Ломашенко на 20 май. Хейни, който няма загуба в своите 29 мача в кариерата, и Ломашенко имат история и това е нещо, което прави тази битка малко по-пикантна от факта, че са двамата най-добри бойци, които в момента има в категорията.

Още през 2019 г. Top Rank проведе кампания за Ломашенко, тогава носител на титлата на WBA и WBO в лека категория, да се изправи срещу Люк Кембъл за свободната титла на WBC. Това беше против правилата на WBC. Тъй като Ломашенко е звезда, му беше позволено да се бие за свободната титла на WBC, въпреки че притежаваше колани от други санкциониращи органи.

След като спечели, Ломашенко трябваше да се изправи срещу Хейни, който победи Заур Абдулаев за временната титла на WBC. Вместо това украинеца избра да бъде обявен за „франчайзинг шампион“, отличие на WBC, което е раздавано само два пъти, веднъж на Канело Алварес в средна категория и след това на Ломашенко в лека категория. И в двата случая беше така, че звездният боец всъщност нямаше да се справя със задължителните претенденти.

Канело така и не се върна в средна категория след победа над Даниел Джейкъбс през май 2019 г. Ломашенко, разбира се, продължи да се бие в лека категория, а WBC – която никога не е имала за цел защита на титлите „франчайз“ – позволи на Ломаченко да „защити“ тази титла срещу Теофимо Лопес, което направи битката им през 2020 г. да бъде „безспорна“.

Междувременно Хейни беше издигнат до статус на пълен господар на действителната титла на WBC в лека категория, точно както Джермал Чарло беше в средна категория, когато Канело беше обявен за „франчайзинг шампион“.

Лопес и Хейни, разбира се, имаха своите спорове в социалните медии за това кой колан е валиден и двете страни имат своите аргументи. Лопес завинаги ще твърди, че е безспорен шампион, както и Джордж Камбосос младши, човекът, който Хейни победи два пъти миналата година, за да, както и да го погледнете, напълно обедини дивизията без никакви други въпроси.