Кристиян Николов (на снимката), Рами Киуан, Хавиер Ибаниес и Уилиам Чолов донесоха нови победи за България на боксовия турнир "Странджа", а за съжаление Красимир Джуров и Кирил Русинов не успяха в своите срещи.  

 

Кристиян Николов продължи успешната българска серия на четвъртфиналите на Купа "Странджа". Младият национал се класира за Топ 4 в категория до 80 килограма и си гарантира минимум бронзово отличие от международния турнир. Николов преодоля съпротивата на коравия германец Бен Ехис. Националът ни стигна до успех с 4:0 съдийски гласа. Това стана и с цената на малка аркада, която се отвори над дясното му око в следствие на удар с глава. За място на финала утре Николов ще се изправи срещу друг германец - Силвио Ширле. 

Рами Киуан стана поредният български национал, който се класира за полуфиналите. В своята категория до 75 килограма той постигна драматична победа над казахстанеца Нурканат Раис. Българският национал успя да се наложи в оспорвана битка срещу азиатския си съперник с 3:2 гласа. Мачът премина през серия от инфарктни моменти, като Киуан показа характер и воля, за да удържи втората си победа в 73-ото издание на турнира.  По този начин той си осигури минимум бронзов медал от надпреварата. На полуфинал в петък Рами ще се изправи срещу голямата звезда на Украйна Олександър Хижняк. 

Хавиер Ибаниес осигури още един медал за България. Бившият олимпийски и световен шампион за младежи се класира за полуфиналите на 73-ото издание на международния турнир по бокс. Той победи с 5:0 съдийски гласа представителя на Швеция Небил Ибрахим в категория до 57 килограма. Ибаниес разгърна потенциала си във втората половина на двубоя, след като започна по-предпазливо и опознавателно. Във втория и третия рунд обаче българският национал видимо бе с класа над съперника си и логично се поздрави с победата. Последното препятствие преди финала за Хавиер е руснака Овик Оганисян. Двамата ще се срещнат утре вечер. 

Уилиам Чолов записа втората си победа в мъжкия бокс. 4-кратният европейски шампион при подрастващите се класира за полуфиналите на турнира, след като не остави съмнения за разликата в класите срещу Миндаугас Гедминас от Норвегия.  Българският национал се поздрави с нов убедителен успех с 5:0 съдийски гласа в категория до 75 килограма. Чолов показа познатия си стил и отличен усет да скъсява разко дистанцията, след което бързо да я увеличава отново. От финала вече го дели само коравия руснак Павел Сосулин, с когото ще се боксира утре вечер. 

Красимир Джуров и Кирил Русинов не успяха да си осигурят мач по между си. Двамата имаха възможност да се изправят един срещу друг на полуфиналите на турнира, но за целта трябваше да спечелят мачовете си в категория до 63.5 килограма. За съжаление нито един от тях не съумя да преодолее своя съперник днес. Джуров отстъпи с 0:5 на узбекистанеца Турсунов, а Русинов допусна поражение със същия резултат от Серик (Казахстан).