Марк Магсайо се е преборил с бедността в детството си също като своя идол Мани Пакяо и сега е световен шампион, а съпругата му е негов мениджър. Категория перо се завръща в събота в Тексас, където филипинецът ще защитава титлата си от WBC.

Магсайо започна своята боксова одисея през 2003 г., когато е само на 8 г. Вдъхновен от местния идол Пакяо, който по това време точно бе привършил първия от двата си класически боя с Марко Антонио Барера. Също като ПакМан, Магсайо е израстнал в бедност и е трябвало да работи по улиците във Филипините, за да помага на семейството си.

„Израснах в бедно семейство. Опитвах да помагам с финансите, за да имаме храна за ядене. Това бе моето детство“, признава Магсайо пред вестник „Сън“.

Филипинецът продавал сладолед още като 10-годишен, но след това се фокусирал върху бокса, защото вярвал, че един ден това ще помогне на семейството му.

„Започнах с бокса и първите три мача ги загубих. Баща ми каза „Марк, откажи се“. Но аз бях млад, още дете и бях отдаден. На 10 г. тренирах усилено, ставах рано, за да бягам, а после тренирах след училище. В следващия мач спечелих“, разкрива Магсайо.

Филипинецът участва в над 200 мача като аматьор преди да стане професионалист през 2013 г. Той спечели 11 поредни мача преди да направи дебюта си в САЩ през юли 2015 г. с победа срещу Рафаел Рейес.

Пет години по-късно живота на Магсайо се промени драстично, след като започна да работи с легендарния треньор Фреди Роуч. Роуч, който е член на залата на славата, изведе Мани Пакяо до славата.

„Беше мечта за мен да тренирам с Фреди. Това е отличен опит за мен. Страхотно е да имаш легендарен треньор. Той промени стила ми, коригира грешките ми, а аз си мислех, че познавам бокса преди да почна да работя с него. Той ме научи на много неща и сега съм по-добър боксьор“, допълва Магсайо.

Точно под ръководството на Роуч, новата звезда се срещна с Пакяо, който стана ментор и съветник на Магсайо. Когато ПакМан се оттегли през септември 2021 г. от Магсайо се очаква да запълни празнината. Мнозина смятат, че той е наследника на Пакяо.

„Хубаво е да ме наричат „Следващият Пакяо“, но за мен няма следващ Пакяо.Има само един Мани Пакяо. Аз ще направя свое име. За мен е чест да представям Филипините“.

 Боксьорът отдава дължимото и на съпругата си Франсес, която е негов мениджър. „Много е важно, че жена ми ме подкрепя. Тя организира всичко и отговаря за подготовката и договорите“.

Магсайо победи Гари Ръсел през януари, за да стане световен шампион. Сега той ще защитава титлата си за първи път срещу мексиканеца Варгас, който няма загуба в 35 мача и 22 от тях е спечелил с нокаут. Сблъсъкът е в събота.

„Целта ми сега е да мина този тест. След това искам да обединя другите титли и да стана световен шампион“, завършва Магсайо.