Най-възрастният световен шампион по бокс 41-годишният Ерисланди Лара запази титлата си на WBA в средна категория срещу Дани Гарсия в грозен мач в събота вечер. Гарсия се завърна на ринга за първи път след победата по точки над Хосе Бенавидес младши през юли 2022 г.

Бившият световен шампион в две категории е хронично неактивен, като през последните четири години има само два мача, и това си пролича. Гарсия изглеждаше в лоша форма на ринга и на няколко пъти бе свален от Лара, който водеше дисциплиниран бой от дистанция.

В четвъртия рунд Гарсия нанесе само един удар в пълен застой, при който Лара се изпоти. Какофония от освирквания започна да се разнася из T-Mobile Arena в Лас Вегас, тъй като двубоят с ниска резултатност не успя да впечатли публиката.

Гарсия така и не изглеждаше уверен в работата си и сякаш се колебаеше дали да пусне ръцете си, докато Лара избягваше половинчатите атаки на противника си и го обсипваше с прави удари.

Това не беше случай, в който Лара изглеждаше добре. Всъщност на моменти той показваше възрастта си. По-скоро битката се определяше от липсата на желание на Гарсия да се включи.

В деветия рунд Гарсия падна на колене след ляв прав в края на частта. Изглеждаше, че мача ще продължи, но от ъгъла на претендента, решиха, че това е всичко. Странен край на един наистина ужасен двубой, перфектно обобщен от Крис Маникс в коментара: "Средната категория в момента е ужасна, но този двубой беше някак по-лош."

Непосредствено след това феновете заляха социалните мрежи, за да дадат мнението си за това, което беше трудно за гледане. Един от феновете написа: "Най-лошата битка на годината." Друг пък направи още една крачка напред: "Това е най-лошата битка, която някога съм виждал." Трети поддръжник написа: "Хубав спаринг мач. Почти заспах."

Непосредствено след това Гарсия призна, че не изключва възможността да се пенсионира, но не реши да обяви това още тогава. Междувременно Лара изглеждаше доволен от представянето си и ще продължи към далеч по-тежки изпитания.