WBC включи Генадий Головкин в своята класация в средна категория на първо място, след като той оваканти титлите от IBF и WBA. Головкин вече е на прага на бой с Джермал Чарло, шампион на WBC в средна категория. WBC дава на Головкин номер 1 в ранглистата и ще даде надежда на феновете, че можем да видим следващата битка между него и Чарло.

И за двамата това е идеалната битка за получаване на огромен хонорар. Очевидно Головкин няма да получи друга бой срещу Канело Алварес, след като загуби от него за втори път миналия септември, а единственият боец, срещу когото има смисъл да се изправи за пари, е Джермал Чарло.

Головкин се отказа от пояса си на IBF, след като му беше наредено да го защитава срещу претендент №1 Ескива Фалкао, а наскоро GGG освободи пояса си от WBA, след като Световната боксова асоциация му нареди да се изправи срещу „редовния“ шампион Ерислани Лара.

Много фенове на бокса смятат, че Головкин не си е представял шансовете си да победи някое от тези момчета. Въпреки това имаше доклад, че не е имало интерес от страна на мрежите към тези битки за Головкин, които биха му платили парите, които получаваше по договора си с DAZN.

Головкин срещу Чарло вероятно ще генерира добри пари и за двамата бойци на Showtime PPV. Чарло обаче не се е бил от почти две години и звездната му сила се очаква да намалее поради бездействието му.

Не се знае дали Головкин някога ще се бие отново, след като загуби скорошната си битка срещу Канело Алварес с единодушно съдийско решение в 12 рунд на 17 септември 2022 г.. Това беше апатично представяне на 40-годишния Головкин, който прекара голяма част от битката, държейки Канело и движейки се из ринга, за да не бъде ударен. За някои фенове Головкин изглеждаше така, сякаш беше там само за парите и не възнамеряваше да се изложи на опасност, като се бие здраво. Съдиите го оцениха със 115-113, 115-113 и 116-112.