Един от съдиите, които отстраниха италианката Ирма Теста от Олимпиадата, беше изгонен от Игрите, докато траеше турнирът, заради "висок риск от корупция". Това разкрива вестник „Таймс“. Алишер Алтаев и Ермек Суйениш, двама боксови съдии от Казахстан, са били отстранени от съдийската бригада по средата на състезанията, преди схватките, в които се присъждат медали. Единият от двамата, Алтаев, е бил на масата при спорното поражение на италианската шампионка.

Отсъждането по точки в полза на Зинчун Ксу, след като италианката беше спечелила два от трите рунда, предизвика много дискусии. "Критерият е грешен. Мисля, че нямаше недобросъвестност, а че нивото на съдиите на Олимпиадата е ниско", бе коментирал Теста след мача.

Според "Таймс" професор Ричард Макларън, човекът, който разкри държавния допинг в Русия, го е определил като човек с "висок риск от корупция" и след това е бил отстранен от Международната боксова асоциация - забранената от МОК пропутинска федерация, която предизвика скандал заради предполагаемите тестове за пол на Имане Хелиф. Другият отстранен съдия е Сюиениш, който до 4 август е съдийствал 21 двубоя, включително странното поражение на Дайна Мурхаус срещу французойката Васила Лхадири на осминафиналг. Това няма да е първият случай. И това е една от причините, поради които боксът може да изчезне от олимпийските спортове още в Лос Анджелис.

Поразителен е прецедентът с Клементе Русо. Седем до десет боксови мача на Олимпийските игри в Рио през 2016 г. са били "манипулирани" от съдиите, установи години по-късно разследване, водено от самия професор Ричард Макларън. Сред тях е и мачът на боксьора от Кампания. МОК вече беше дал да се разбере, че нещо не е наред с боксовите съдии, и отхвърли - на практика отрече - работата на целия съдийски пакет на тези игри, като не потвърди отново нито един от тях за Токио 2020. Разбира се, че бях прав - беше коментарът на Русо по онова време, - аз не съм някое дете, което излиза от ринга и хленчи, защото мачът му е бил откраднат. Бях сигурен в това, което казвах. Усещах ударите си, когато идваха. Не можех да усетя неговите. Но няма да си върна изгубените медали.