През 2023 г. боксът преживя може би най-добрите си 12 месеца, като феновете най-накрая получиха битките, които искат да видят - а тази година може да бъде още по-добра. Миналияj юли Терънс Крофърд и Ерол Спенс младши окончателно решиха кой е най-добрият боксьор в полусредна категория. Междувременно Джервонта Дейвис и Райън Гарсия направиха блокбъстър на pay-per-view през април след години на вражда извън ринга.

Но въпреки суперсблъсъците, които преминаха през линията, все още много от тях останаха на заден план и през 2024 г. ни чакат още големи боеве. Ето седемте, които разпалват въображението най-много:

 

Тайсън Фюри - Антъни Джошуа

На 17 февруари Тайсън Фюри и Олександър Усик ще се бият за безспорната корона и правото да се наричат №1 в тежка категория в света. Но феновете все още отчаяно искат да видят как Фюри и Джошуа най-накрая ще се бият за гордостта на Великобритания.

И ако Фюри победи Усик, за да вземе всичките четири пояса, това може да проправи пътя за огромна битка с Ей Джей, най-голямата, която страната някога е виждала.

 

Канело Алварес - Дейвид Бенавидес

След като Канело се утвърди като безспорен крал на суперсредна категория, той няма достатъчно съперници, с които да се срещне. Но човекът, с когото феновете най-много настояват да се бие, е Бенавидес, наречен от Майк Тайсън "мексиканското чудовище".

Двукратният шампион има 24 нокаута в 28-те си двубоя (без нито една загуба) и е най-голямото изпитание за Канело в категорията.

 

Дмитрий Бивол - Артур Бетербиев

Това е още един бой за безспорна титла между двама непобедени шампиони, който ще определи най-добрия в дивизията. Бивол - който победи Канело през 2021 г. - е шампион на WBA в лека тежка категория и всъщност е подписал своята част от договора за двубой с Бетербиев.

Но обединеният шампион Бетербиев - единственият носител на титла в бокса със 100-процентов коефициент на нокаутиране - трябва първо да победи Калъм Смит на 13 януари.

 

Джервонта Дейвис – Девин Хейни

Само на 25 години Хейни се е утвърдил като шампион в две дивизии, като държи всички титли в лека категория. Докато 28-годишният Дейвис е една от най-големите атракции на бокса с мощни нокаути за феновете.

Тежките ръце на Дейвис срещу ловките умения на Хейни превръщат тази битка в една от най-добрите в бокса, но различното тегло и промоутърските им екипи я правят трудна за осъществяване.

 

Райън Гарсия - Роландо Ромеро

Гарсия, който има 10 милионе последователи в Instagram, е една от най-големите звезди в бокса без световна титла. И той се отказа от преговори със стария си съперник Хейни, за да се опита да организира PPV мач с шампиона на WBA в суперлека категория Ромеро.

Двамата имаха известен разгорещен спаринг, който доведе до дългогодишни разправии - и това може да е още един хитов двубой за 2024 г.

 

Джошуа Буаци – Антъни Ярд

Ако оставим на страна тежка категория. Това е най-сериозната битка, която Англия иска да види.  От години феновете спорят кой е по-добрият от лондонското дуо и сега е моментът да го разберем.

Но ако 30-годишният Буаци спечели следващия си двубой срещу Дан Азеес, той е на линия за титлата на WBA в лека тежка категория, което може да застане на пътя на 32-годишния Ярд.

 

KSI - Джейк Пол

Независимо дали това се харесва на боксовите пуристи или не, 26-годишният ютубър превърнал се в боксьор, Джейк Пол и 30-годишният KSI носят както пари, така и внимание на спорта.