Олександър Усик спечели безспорната световна титла в тежка категория като победи с разделено съдийско решение Тайсън Фюри в Рияд, Саудитска Арабия. Украинецът свали Циганския цар в нокдаун в девети рунд и се представи по-добре от британеца, за да спечели четирите пояса в тежка категория, както го направи преди това и в полутежка категория. Той е първият боксьор с всички колани в дивизията от Ленъкс Люис насам.

За последно британецът Ленъкс Люис държеше всички пояси в дивизията след победата си над Ивендър Холифийлд през 1999, но година по-късно Световната боксова асоциация му отне едната титла, когато Люис отказа да я защитава срещу Джон Руис. От тогава нито един боксьор не е успявал да държи всички титли в категорията едновременно.

35-годишният Фюри е определян за най-добрия в тежка категория от своето поколение, като до момента той има 35 победи, едно равенство и нито една загуба на професионалния ринг. Той сложи край на дългото господстване на Владимир Кличко в дивизията с победа по точки в края на 2015, но след това изпадна в депресия и изтърпя допинг наказание (кокаин), поради което бе извън ринга три години. Той се завърна и отново се качи на световния връх след три атрактивни двубоя с Дионтей Уайлдър, като първият завърши с равенство, а следващите два с убедителни победи за Циганския крал. След това Фюри победи сънародниците си Дилиан Уайт и Дерек Чисора, но самочувствието му бе разклатено от ММА боеца Франсис Нгану, който го свали в нокдаун в дебютния си боксов мач. Съдиите все пак дадоха победата на Фюри, но щетите по реномето останаха.

Цялата ъндъркарта приключи и вече е време за основният бой. Тайсън Фюри срещу Олександър Усик. Кой ще бъде първият безспорен шампион в тежка категория за този век?

Двама непобедени шампиони искат да бъдат безспорния шампион. Кой ще остане в историята? Време е за последните щрихи!

Най-големият боксов мач в последните 25 години и в залата е пълно със звезди. Там са Андрий Шевченко, Стивън Джерард, Владимир Кличко, Ивендър Холифийлд, Райън Гарсия, Аймерик Лапорт, Дейвид Хей и, разбира се, Антъни Джошуа и Кристиано Роналдо.

Рапърът JID забавлява публиката с изпълнение на сцената над ринга.

Олександър Усик излиза първи. Под съпровода на украинска музика и с местна носия и огромен пухкав калпак.

Време и за Циганския цар! Тайсън Фюри тръгва към ринга, като изплюва фонтан вода. Съпровожда го Holding out for a hero на Бони Тейлър.

Време е за химните, а Фюри вече е в лицето на Усик!

Време е за първи рунд! Битката започва.

Противно на показаното на откритата тренировка Фюри не играе с обратен гард. Двамата са внимателни в първите секунди на боя. Фюри оптива няколко удара в тялото. В края на рунда Усик намира точен път към главата на Фюри. Циганския цар се хваща на въжетата и прави изненадана физиономия! Артистът Фюри вече е на ринга. Първият рунд е за Усик. Повече удари за украинеца.

Втори рунд! Усик продължава да е агресивен. Усик е намерил своя ритъм много рано и обработва тялото на Фюри наистина добре. Все пак Фюри нанася няколко прекрасни удара в тялото. Отново обаче частта е за украинеца.

Трети рунд. Вече се чуват скандирания Усик, Усик край ринга. Фюри обаче се събужда. Вкарава комбинация от удари в главата на съперника. Украинецът отвръща, като натиска Фюри на въжетата с ляво и дясно кроше.

Четвърти рунд! Фюри започва с няколко удара в тялото. Усик се защитава отлично до тук. Фюри вкара ляв прав в главата на противника. В последната минута Усик натиска Фюри в ъгъла и вкарва серия от удари в тялото. Първи рунд за Фюри.

Пети рунд! Излежда Фюри намери ритъма си. Започва да е по-точен с ударите. Цели се предимно в тялото на Усик. Отново рунда би трябвало да е за Циганския цар.

Шести рунд! Фюри вкара ъперкът в брадичката на Усик. Британецът тръгва в атака с мощни удари в тялото. Усик е наранен! Огромен рунд за Фюри. Който командва парада вече. Ударите в тялото започват да влияят много на Усик.

Седми рунд! Факторът размери започва да влияе. Усик се стабилизира. Успя да вкара няколко удара, но отново усещането е, че Фюри печели рунда.

Осми рунд! Усик тръгва в атака. Хубаво ляво кроше попада в главата на Фюри. Украинецът прави отличен рунд. Вкарва още няколко добри попадения, а десетина секунди преди гонга намира сериозно дясното око на Фюри с левачката. Появява се сериозна подутина под окото на Циганския цар, носа му е счупен.

Девети рунд! Фюри опитва да стартира силно със серия от удари в тялото. Още един страхотен рунд от Усик. Серия от комбинации и Фюри се олюлява на въжетата. Нокдаун! Съдията отброява на Фюри. Гонгът го спасява!Десети рунд! Фюри е в глуха защита. Усик го натиска. Нова серия от удари на украинеца. Тайсън Фюри и преди е преодолявал нокдауни. Питайте Дионтей Уайлдър. Дали този път ще успее?

Единадесети рунд! Според междинното преброяване точките са 95:94 за Усик. Двамата са уморени. Фюри влиза в клинч. Британецът се нуждае от нокдаун поне до края. Или нокаут. В края на частта Усик вкарва добър удар.

Дванадесети рунд! Последен рунд. Ако Фюри не направи нещо сега, победата ще е за Усик. Фюри опитва комбинация от удари. Още един точен удар на Усик с дясно кроше. И още един. Край на мача! Невероятно зрелище. Сега съдиите ще решат!

 

Съдиите решиха. Резултатът е 115:112 за Усик, 114:113 за Фюри, 114:113 за Усик. Украинецът е безспорен световен шампион във втора категория. След като покори полутежка, сега нанася първа загуба в кариерата на Тайсън Фюри и печели и четирите пояса в тежка категория.

 

 

Преди основният бой имаше две битки за световната титла в други категории. Първата беше между Джо Кордина и Антъни Какаче. Изцяло британски сблъсък.

Световният шампион на IBF Джо Кордина (17-1, 9 нокаута) сензационно загуби рано от дългогодишния ирландски претендент Антъни Какаче (22-1, 8 нокаута). Така ирландецът спечели титлите в категория перо на IBF и IBO. Битката завърши с технически нокаут в 8-и рунд в полза на претендента. Това е първа загуба за Кордина като професионалист.

Имаше и доста спорни моменти. Например в един момент, в който рефера спря битката Какаче нанесе ляво кроше на съперника, когато шампионът не се защитаваше. Битката продължи, като уемсецът пое доста удари, бе свален в нокдаун и накрая логично съдията спря боя.

Битката започна силно с размяна на удари. В трети рунд Какаче хвана неподготвен съперника и след серия от удари го прати на платното в нокдаун. Все пак Кордина някак оцеля до гонга.

 

Кордина направи доста добро завръщане в четвърти рунд. Малко повече клинчове, много фаулове (удари в задната част на главата и гърба). Съдията обаче не го наказа.  

Последва още един тежък рунд от страна на Какаче. Отново шокира шампиона с ляво кроше. Очевидно Кордина изпитваше затруднения с контраударите. Претендентът води най-добрата битка в кариерата си до момента. Същата грешка от страна на рефера в 6-ия рунд - бойците продължиха да нанасят удари след сигнала на третия човек на ринга. Много слаб съдия. Междувременно шампионът беше близо до това да падне отново.

Луд бой. И двамата бойци са известни със защитата си. Но не и тази вечер. Днес те си спретнаха страшно налагане. А Какаче водеше. Неговите удари с ъперкът бяха неуловими за шампиона. Това е всичко! Край на битката. Съдията не издържа и прекратява боя в 8-ия рунд.

В съпътстващото събитие предстои грандиозен сблъсък в категория полутежка между Джай Опетайа и Майрис Бриедис.

Кръв по лицето на Бриедис докато стигаме до средата на битката след изтощителни удари от Опетая. Правата ръка на австралиеца разбиваше гарда на латвиеца почти във  всеки рунд. Бриедис е притиснат в ъгъла в шестия рунд, но отговаря с най-добрия си удар в мача, който за кратко разколебава Опетая.

В десети рунд Опетая отново доминираше в рунда, но след това бе хванат в края му и явно бе наранен. Вероятно това не е достатъчно, за да спечели Бриедис рунда, но е пробив за латвиеца. Бриедис се нахвърли върху Опетая, след като го нарани в края на 10-ия рунд. Опетая даде на заден ход и се опитва да се движи в кръг и да се боксира, докато Бриедис го напада. Австралиецът изглежда уморен, а латвиецът навлиза в силна позиция.

Край на 12-и рунд. И двамата вдигат ръце. Чакаме решението на съдиите!

След 12 рунда бокс. Съдиите решиха 117:111, 116:112, 116:112. Шампион на IBF в полутежка категория с единодушно решение е Джай Опетая!

Това е втора загуба за Бриедис в кариерата - и двете от Опетая. Австралиецът вече е с 24 победи от 24 мача, като 19 от тях са с нокаут.