Дионтей Уайлдър се радваше години наред на първото място в ранглистата на WBC в тежка категория след първото си поражение в кариерата от Тайсън Фюри през 2020 г. Тази първа загуба го накара да предаде титлата, която държеше почти половин десетилетие, на Фюри. След това британецът повтори нокаута в трилогията с Уайлдър.

Бронзовия Бомрабдировач не се би в продължение на една година, като се завърна на ринга през октомври 2022 г., за да победи Робърт Хелениус в първи рунд. На този етап той все още беше номер едно при санкциониращия орган и дори получи нареждане да се бие във финален елиминатор срещу тогавашния номер две - Анди Руис младши.

Двамата бивши шампиони не можаха да постигнат споразумение и Уайлдър чака до декември миналата година, запазвайки първото място въпреки, че не излизаше на ринга. Битката му с Джоузеф Паркър в „Деня на разплатата“ в Саудитска Арабия имаше за цел да подготви двубой с Антъни Джошуа, а президентът на WBC Маурисио Сулайман беше предположил, че тя може да се превърне в елиминатор, за да се реши кой да стане задължителен претендент за Фюри.

Уайлдър беше победен с лекота онази вечер, като намиращият се във форма Джоузеф Паркър контролираше боя и дори нарани американеца противно на очакванията. Сега WBC актуализира класацията си и Дионтей Уайлдър изпадна от първата петица до номер осем. Победата на Паркър го поставя под номер три след Франк Санчес и Антъни Джошуа, който победи Ото Валин на същата карта в Саудитска Арабия.

Уайлдър даде да се разбере, че целта му е да стане двукратен шампион в тежка категория, но при липсата на благоприятно класиране в другите три санкциониращи организации му предстои голяма битка.