Главният треньор на мъжкия национален отбор по бокс - Жоел Арате, не можа да сдържи емоциите си и се разплака пред журналисти в пресклуб “България”. Той изрази за пореден път болката си от ощетяването на Хавиер Ибаниес и се извини на България и президента на боксовата федерация, че спечеленият медал в Париж не е златен.
 
"Aз като треньор съм доволен от всичките ни участници. Рами Киуан игра страхотни мачове. Показа страхотна техника, тактика и добре се представи физически и психически. Малко по малко вървим напред. Специални поздравления за Хавиер, видяхме, че съдиите не му дадоха златен медал. Съжалявам. Извинявам се на България и на Красимир Инински, че този медал не е златен”, каза през сълзи Арате.
Кубинският специалист разкри и какво е казал на Ибаниес след двубоя, в който бе ощетен.
 
“След мача казах на Хавиер, че животът е много повече от това. България е една красива държава. Има хора с големи сърца. Трябва да продължим напред и в Лос Анджелис да играем по-силно. Трябва ни по-различна тактика и по-силен удар. Ако има нокаут, няма съдии. Хавиер е агресивен боксьор и има техника. Трябва му повече акцент в ударите. Публиката харесва този стил и ние им даваме шоу” , обясни Арате.
 
Той не пропусна да благодари на президента на България Румен Радев, президента на БФ Бокс Красимир Инински, министъра на младежта и спорта Георги Глушков, президента на БОК Стефка Костадинова. Арате изказа благодарности и към футболната легенда Христо Стоичков.
 
"Искам да благодаря специално на легендата на футбола Христо Стоичков. Той ни говори на испански, дава ни съвети. Благодаря му", добави Жоел Арате.