Най-добрият български боксьор в полутежка категория – Тервел Пулев, излиза в своя мач №17 на професионалния ринг в неделната сутрин на 15 май. Сблъсъкът на българина със славния руснак Сергей Ковальов е главен на галавечерта в Калифорния.

Тервел не се е качвал на ринга вече над година. Последната среща за бронзовия медалист от Олимиадата в Лондон през 2012 година беше срещу намибиеца Викапита Мероро. Българинът стопира своя африкански съперник в 9-ия от общо 10 рунда на галата в Дар-Ес-Салаам, Танзания, провела се миналия януари.

Преди нокаута срещу Мероро Пулев също не се бе качвал около година на ринга. Интернационална титла на WBA бе завоювана срещу Дешон Уебстър, на 14 декември 2019 година в зала „Колодрума“ в Пловдив. Това е и срещата, в която Тервел е прекарал най-много време досега на ринга – пълни 12 рунда.

Руснакът, който е едва 3 месеца по-млад от българина, не се е качвал на ринга дори по-отдавна. Българинът е и около половин килограм по-тежък.

Последният двубой на Ковальов датира от 2 ноември 2019 година, когато губи с нокаут от Канело Алварес. В двубоя с мексиканската суперзвезда, ветеранът загуби и пояса на WBO в лека-тежка категория.

Ковальов е с актив 34-4-1, като пораженията в славната му кариера са именно от Алварес, Андре Уорд на два пъти и Елейдер Алварес, когото впоследствие побеждава. Първата загуба за родения в Копейск боксьор идва едва в 32-ия му мач - на 19 ноември 2016 той губи с единодушно съдийско решение от Уорд в паметен мач. 8 месеца по-късно пък бива спрян в осмия рунд от американския боксьор.

Поражението от Елейдер Алварес пък е от август 2018. Колумбиецът печели с технически нокаут в 8-ия рунд, но само няколко месеца по-късно – през февруари, Ковальов взима своя реванш със съдийско решение.

Някои от най-добрите съперници, които руснакът е побеждавал са Бърнард Хопкинс, Игор Михалкин, Блейк Капарело и Жан Паскал.