Българският боксьор Тервел Пулев записа голяма победа над американеца Дешон Уебстър, която му донесе коляна за Интерконтиненталната титла на WBA в зала "Колодрума" в Пловдив. По този начин Тервел продължи мощното си израстване и катерене към Топ 20, изигравайки пълни 36 минути (12 рунда) и бе обявен за победител след 12 рунда след единодушно съдийско решение. За първи път по-малкият Пулев изигра пълен мач, което му донесе много самочувствие и опит. Родният боксьор имаше шанса да свали съперника в шестия рунд, но американецът по чудо оцеля и се задържа до края на мача в игра. Все пак това не му донесе абсолютно никакъв успех, след като Тервел продължи да боксира по феноменален начин, недавайки абсолютен никакъв шанс на своя опонент и абсолютно категорично сложи през кръста пояса на WBA във втория по големина град в  България.

Тервел докосна България с невиждано обръщения: Хора, 6 милиона сме...

Кубрат: Нося световната титла в България

Американският му съперник е на 28 години и има 12 победи (6 с нокаут), 2 равни мача и 2 поражения. Тервел от своя страна е с перфектна статистика до момента - 14 победи (12 с нокаут) от 14 мача.

На официалния кантар нашият боксьор излезе с 3 килограма по-тежък от съперника си - 90.700 килограма срещу 87.750.

ПЪРВИ РУНД

Тервел със самото начало се опита да създаде дистанция от опонента си, който бързо търсеше клинчовете. Дясно кроше в главата и серия от ъпъркъти добави Тервел, който имаше леко предимство. Уебстър опита да вкара ляво кроше, но без успех, а контрата на Тервел бе същата, и то точна. Работата на Пулев с крака беше доста умела в първия рунд, като американецът трудно се ориентираше в обстановката на ринга в Пловдив.

ВТОРИ РУНД

Дясната ръка на Уебстър работеше добре, опитвайки серия от крошета с по-слабата ръка, но Тервел се защитаваше умело. Зверски ъпъркът в тялото вкара Тервел в тялото на опонента за края на втория рунд, след което прав удар с дясната, който разби носа на американеца. Имаше моменти тук, в които Дешон Уебстър може да удря тежко, но контраакциите на Пулев бяха страхотни.

ТРЕТИ РУНД

Ляв прав и ляво кроше за старт на третата част от нашия боксьор. Уебстър продължи да се навежда при добрите атаки на българина, който запазваше самообладание. Пулев стана много агресивен в средата на рунда, опитвайки да сломи гарда на Дешон. Уебстър вкара опасно ляво кроше, но страхотен десен ъпъркът разколеба Уебстър. Разумната игра на Тервел продължиха и в този рунд. Прекрасно дясно кроше последва от Пулев в главата на Уебстър, а близкият бой продължи с размени между двамата боксьори.

ЧЕТВЪРТИ РУНД

Пулев остана недоволен от някои отсъждания на рефера, който не правеше никакви забележки на Уебстър за слабото му поведение, що се отнася до навеждането на главата. Съветите на щаба на Тервел бяха да се търси левия прав и генерално работата с лявата ръка, а Уебстър отправи десен прав, но ударът бе париран с великолепен ляв прав. Темпото бе добро, а българинът не даваше чести шансове на опонента да атакува, освен при някоя контра. Тази част беше по-оспорвана, след като Тервел вкара ляв прав и две други страховити попадения, но рундът свърши.

ПЕТИ РУНД

Уебстър се измъкна от унищожителна контраатака на Пулев, след като някак „се скри”, а ударът на Тервел спря във въжетата. Опитите на Пулев не спряха дотук, след като главно крошетата вървяха в главата на Уебстър, но последва тежък ъпъркът. Последва експлозивен удар от Пулев, но Уебстър пак избяга. Серия от Уебстър пък за край на рунда видя мача.

ШЕСТИ РУНД

Дешон Уебстър продължи да търси въжетата, където очевидно се чувстваше по-добре, докато Тервел в шестия рунд бе една идея по-пасивен. Последва неточен удар от Уебстър, но контраатакуващо кроше на Пулев отиде право в брадата на опонента. Американецът извади страшен късмет, тъй като се огънаха колената, а Пулев тръгна да го атакува яростно, но дойде краят на рунда. Това беше страхотен шанс за Тервел, но GONG-ът забави победата за българина. Зверска бомба дойде в брадата на Уебстър.

СЕДМИ РУНД

Бърз нокдаун на Уебстър видя седмия рунд, а надмощието на Тервел продължи с неистови темпове. Българинът пласираше удар след уар в главата на опонента, който „едва ходеше”. Нелошо попадение вкара Тервел, след като някак нещата се кротнаха. Дясно след дясно кроше в главата на Уебстър, учудващо не го сваляха, а той дори не можеше да атакува контриращо. Още един изключително убедителен рунд за българина.

ОСМИ РУНД

Пулев трудно успяваше да намери тялото и главата на съперника в началото на осмия рунд, но преднината му вече бе добра, докато американецът трудно вдигаше ръцете си дори за гард. Частта се проведе в голямата си част в средата на ринга, като и двамата боксьори запазиха спокойствие, неразчитайки на някакви мощни нападения 60 секунд преди края. И тази част протече добре за Пулев, който на два пъти имаше шанс да довърши мача, но Уебстър бързо се възстанови.

ДЕВЕТИ РУНД

Рундът стартира с нетипична комбинация на Пулев и той го посрещна добре, но без поражения. Темпото наистина спадаше от двамата, след като Тервел вече нарани предостатъчно опонента. Нашият боксьор пласира страхотно дясно кроше, но навеждане за n-ти път от Уебстър го спаси от категоричен нокаут. Серия от дясно кроше и ляв ъпъркът. Прекрасен ляв ъпъркът видя края на рунда, а Уебстър тичаше бързо към стола за почивка.

ДЕСЕТИ РУНД

Десетата част започна с нелоши десни прави от Пулев, който продължи да негодува от странното отношение на съдията към срещата и навежданията на Уебстър. Атаките му бяха стихийни, а Уебстър играеше да оцелее. Лявата ръка на Тервел заработи на началното в мача ниво и Уебстър трудно оцеляваше от ударите му. Серия от удари в тялото сгънаха Уебстър на две, който претендираше за удар в слабините, което на повторението се видя, че е факт. След подновяването серия от дясно кроше и ляв ъпъркът влязоха в Уебстър, но десетата част завърши с това.

ЕДИНАДЕСЕТИ РУНД

Дешон Уебстър пласира страхотно ляво кроше в главата на българина, който остана непоколебим, макар ударът да беше тежък. Много добро дясно кроше дойде от Тервел, който с нов десен удар прати на земята Уебстър, но набързо се изправи. Това не беше нокдаун за решенията на реферите. Пулев атакува мощно тялото на съперника си, който трудно „хващаше ръка”, когато става дума за каквато и да било вече размяна.

ДВАНАДЕСЕТИ РУНД

Последният 12-и рунд започна с маркиращи удари от Тервел, а Уебстър бе много активен, след като играеше „всичко или нищо”. Безспорен факт е, че българинът натрупа голям опит в изиграването на подобен тип дуели, след като това бе първият му изцяло пълен бой. Пулев вкара десен прав, а Уебстър отново се гмурна в краката му и падна по колене. Двамата влязоха в серия, но ударите на Пулев не остана впечатлен от нагласата на американеца. Това бе и краят на мача.


Млад новозеландец надделя над Кроленко в Пловдив

Бокса строши реброто на Тайсън, той каза: Нас*ах се

Меле по трибуните на бокосвата гала преди Тервел Пулев


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.