Световният шампион по бокс в категория до 54 кг. за 2009 година Детелин Далаклиев даде интервю специално за читателите на Gong.bg. Той си спомни за първите си стъпки в професионалния бокс, говори за състоянието на спортната база Белмекен, както и за своите бъдещи планове.


"Няма начин как да не си спомням. Белмекен е нещо голямо и, когато прохождах в бокса и само четях по вестниците, че националният отбор се качва на Белмекен. Винаги ми беше мечта да дойда тук и тя се сбъдна, когато през 2001 година ме взеха за първи път в националния отбор. Беше невероятно усещане. Да ти дадат анцуг на България и да можеш тренираш на тази прекрасна база беше нещо невероятно".

"Не само върху мен. Мисля че във всички спортове и спортисти. Тук идват много чужденци и знаят каква е процедурата и за какво става на въпрос. Това действа първо в началото на годината, когато направиш една хубава база. Резултатите идват малко по-късно, примерно през месец май. Да бъдеш добре физически, да се напълниш с въздух и да си на по-строг режим. Ние боксьорите идвахме по два, три пъти в година. После, през септември, по-възстановителен лагер. Зависи от програмата дали се готвим за Световно или Европейско. Това нещо е създадено, за да може да се тренира и да се почива максимално. За двайсетина дена да вземеш всичко, което трябва".

"Като условия всичко е на ниво. Зала, на боксьорите им трябва боксова зала. Плувни басейни, хотелска част, ресторант. Условията са добри. Тук съм се запознал с всички големи спортисти на България. Като започнем от Румяна Нейкова, Данчо Йовчев, Армен Назарян. Гледал съм ги с широко отворени очи и ми е било хубаво".

"Приключих моята спорта кариера преди пет години и оттогава не бях идвал тук. Виждам, че има подобрения и ремонти на ресторанта, снек-бара, по коридорите. Виждам, че всичко е нормално и е в добра посока. Има нова сауна, басейна и боксовата зала са добри".

"Това е едно от местата, които помага на целогодишната ти подготовка. Тук е високоспортна база и този въздух няма къде другаде да го получиш".

"10 години минават бързо. Аз спрях спортна дейност и в момента съм в етап, в който искам да имам мой боксов клуб, който създадох. Надявам се в бъдеще и моите боксьори да имат честта да дойдат на Белмекен да тренират. Чакаме едно финансиране от Министерството. Говорили сме с господин Кралев. Взех едно място в Плевен, което да го направя боксова зала. Мисля, че ще изкарвам материал и деца, които ще тръгнат по моя път да гонят спортни медали. Да мога да се развивам като треньор, защото моето поприще е бокса. От година и половина работя по този проект и се надявам в близко бъдеще с помощта на Красен Кралев и на Министерството да създам тази боксова зала и да изкарвам шампиони", сподели Далаклиев.