След слуховете, циркулиращи в социалните медии, че безспорната шампионка в тежка категория Алисия Баумгарднер се е провалила на допинг тест, сега се появиха информации с повече подробности.

В сряда се появи непотвърдена информация, че шампионката с четири пояса при жените ще бъде обявена за най-новия боец, който е дал резултати със забранено вещество. Сега ветеран боксов журналист, Дан Рафаел, съобщи, че 29-годишната боксьорка от Детройт се е провалила на теста с анаболен стероид Местеролон.

Това беше тест преди двубоя, който се проведе три дни преди тя да се изправи срещу Кристина Линардату на 15 юли в картата на Matchroom от родния й град, но резултатите не бяха известни до почти месец по-късно.

Агенцията – Drug Free Sport – не е толкова разпространена в бокса, колкото други спортове, но нейният уебсайт посочва, че изчерпателното тестване за наркотици се използва от 300+ колежани и професионални организации по целия свят.

Като шампион на WBC, тя също трябва да бъде включена в неговата програма за чист бокс, която използва Доброволната антидопингова агенция за тестване. Баумгарднер се представи отлично през последните години с опустошителен технически нокаут на Тери Харпър през 2021 г.

Американката си тръгна с титлата на IBF в онази вечер и после добави WBO и IBF към колекцията си с близка победа с разделно съдийско решение над Микаела Майер година по-късно.

Последното парче от пъзела – лентата на WBC – беше добавено този февруари срещу Елхем Мехалед. Оттогава Баумгарднер защитити поясите срещу Линардату. Това е тази битка преди, която според Рафаел е направен тестът.  Баумгарднер беше активна в Twitter днес, информирайки хората, че ще бъде във фитнеса както обикновено, както и публикувайки добре познат мем на някой, който обявява невинност.

Тя също каза „Още един ден, още една битка“, но не отговори директно на слуховете.

По-късно Баумгарднер публикува пълно изявление.