Старши треньорът на националния отбор по бокс за жени Борислав Георгиев каза, че за себе си има яснота на кого ще заложи в категория до 50 килограма на предстоящите през юни Европейски игри в Полша, но ще обяви решението си седмица преди турнира. Турнирът е първа квалификация за Олимпийските игри в Париж през 2024 година.

Георгиев добави, че ще даде нужното време на титулярката в категорията Златислава Чуканова и на Венелина Поптолева, която идва от категория до 52 килограма, за да се подготвят максимално добре и ще вземе тази, която е в по-добра моментна форма.

Националният селекционер бе заедно със своята възпитаничка Светлана Каменова, която бе обявена за "Спортист на месец март" след завоювания от нея бронзов медал в категория до 57 килограма на световното първенство по бокс за жени в Ню Делхи.

"Не сме спирали подготовка. Само няколко дни след световната почивахме. Всички в отбора тренираме, даже сега идваме от тренировка", каза Каменова, след като получи наградата си.

Георгиев разкри и плановете за подготовка до началото на Европейските игри, които той определи като най-важното състезание за годината.

"Първо ни предстои участие на силния международен турнир "Феликс Щам" в Полша. Той е основното ни събитие преди олимпийската квалификация в Полша. Ще бъдем там от 20 до 27 май. В този турнир ще участват не само европейските държави, но и азиатски, а предполагам и някои от американските. Това ще бъде една сериозна проверка точно месец преди квалификациите. На Европейски игри квоти ще взимат първите четири във всяка категория. След това септември месец Албена е домакин на Балканско първенство за мъже и за жени. Годината е доста пълна, но за нас най-важното е да вземем квоти за Париж", заяви Георгиев.

"Не искам да избързвам с очаквания за определен брой квоти. Пожелавам си момичетата да са здрави и да покажат най-добрата си игра. Имаме две по-опитни и две по-млади състезателки. Отиваме за максимален брой квоти, но е божа работа какво ще стане. Ние ще направим всичко по силите си те да са максимален брой", добави още селекционерът.

Той разкри, че в петък в София пристига на подготовка националният отбор на Гърция, с който ще бъдат проведени спаринги. След това подготовката на националките ще продължи на базата в Дианабад. След турнира "Феликс Щам" на подготовка в София ще пристигнат и боксьорките на Англия.

"Англичанките са стандартно силна боксова нация. Мисля, че със спарингите с Гърция и Англия, с турнира, както и с подготовката, която водим с юношеските национали, ще се подготвим достатъчно добре за Европейските игри", обясни Георгиев.

Той коментира и искането на Международната боксова асоциация (ИБА) Европейските игри да нямат статут на квалификация за Олимпийските игри.

"Засега тези игри си остават квалификация, така че нашият план не се променя. Вчера бях в Българската федерация по бокс и говорих с ръководството и получих уверение, че на този етап квалификацията остава", завърши Борислав Георгиев.