Световната шампионка за 2014 година и двукратна европейска шампионка при жените Станимира Петрова e един от кандидатите за член на Комитета на спортистите към АИБА, съобщиха от Световната федерация.

30-годишната българка е една от 27-те одобрени кандидатури от Етичната комисия на АИБА. Всяка от петте конфедерации, които съставят АИБА, е изпратила своите предложения до комисията, като са били предложени общо 34 имена на боксьори.

Десетте члена на новия Комитет на спортистите ще бъдат определени чрез гласуване по време на световните първенства за мъже и жени в Белград и Истанбул. Двата пола ще излъчат равен брой представители. Тези от тях, които бъдат избрани за председател и заместник-председател, ще получат и право на глас в Борда на директорите на АИБА.

За да бъде избрана в Комитета на спортистите, Станимира Петрова ще трябва да получи повече гласува от останалите кандидатки от европейската квота. Това са Юлия Апанасович от Беларус, Ирма Теста от Италия, Ани Ховсепян от Армения, Кели Харингтън от Ирландия и туркините Бусеназ Сюрменелъ и Бусе Наз Чакъроглу.