След 37 години излъчване на някои от най-добрите боксови срещи, Showtime ще затвори вратите си за спорта в края на тази година. 2023 г. беше звездна от гледна точка на мачовете за американския канал, който започна с двубоя на Джервонта Дейвис срещу Райън Гарсия, последван от безспорния мач в полусредна категория на Терънс Крофърд - Ерол Спенс.

Съобщението, направено от компанията майка Paramount Global, оставя на канала само две събития преди да прекрати дейността си. Дейвид Бенавидес – Деметриус Андраде на 25 ноември и все още необявена карта на 9 декември.

В изявлението си компанията посочва, че боксът не е част от бъдещата ѝ стратегия.

„Тъй като развиваме стратегията си за по-ефективно разпределение на ресурсите и съгласуване на предлаганото от нас съдържание в целия бизнес, взехме трудното решение да не продължаваме напред с бокса и друго съдържание, продуцирано от спортния екип на SHOWTIME“, се казва в изявление на канала.

„SHOWTIME ще продължи да излъчва и поддържа останалата боксова програма за 2023 г. и да изпълнява задълженията си до края на годината. Искаме да изразим най-дълбоката си благодарност към нашите служители, които допринесоха за това награждавано спортно програмиране в продължение на няколко десетилетия“.

Партньорът на промоутърската компания PBC, сред чиито звезди са Джервонта Танка Дейвис, Канело Алварес сега е на пазара за нов телевизионен оператор. След като чуха новината, много бойци изразиха ясно мнението си за промяната на пейзажа в техния спорт.

"Казвам това сега! Точно както казах преди няколко години за края на Showtime Boxing. Като знам, че вие, старите глави, ще продължите да използвате същата система. Давам на любимия ни спорт не повече от 7-10 години, които остават, преди нито една мрежа да не пожелае да се занимава с нашия спорт. ИМАМЕ НУЖДА ОТ ПРОМЯНА“, написа Теофимо Лопес.

„Днес е наистина важен ден за бокса. HBO и Showtime определиха нашия спорт за едно поколение, а сега и двете са аут. Всички ние, боксьорите, трябва да превърнем тази битка в наша обща битка. Трябва да мислим за маркетинг, нова аудитория, инвеститори, глобално, за всичко това. Боксът все още е най-великият спорт в света. Просто трябва да го преосмислим“, обяви Райън Гарсия.

„Не мога да не се съглася с Райън Гарсия. Системата, с която разполагаме, няма да поправи това. Трябва да мислим по различен начин. Погледнете, че всеки друг спорт изгражда империи, като го прави правилно. Ние, бойците, трябва да се обединим. Можем да се бием на ринга, но трябва да работим заедно за нашия спорт и нашите семейства“, написа обениненият шампион в средна категория Терънс Крофърд.

„Поздравявам Showtime за техния почти 40-годишен ангажимент към спорта, който обичам. Надявам се, че ние, промоутърите, можем да използваме тази злощастна ситуация, за да загърбим различията си и да започнем да работим по-често заедно, за да помогнем за осъществяването на повече големи битки и за развитието на нашия спорт“, каза бившият шампион, а сега промоутър Оскар де ла Оя.

Около 40 членове от персонала на канала ще загубят работата си поради това решение. Залезът на Showtime в боксовия спорт идва 45 години след излизането на HBO. Двете телевизионни компании си сътрудничиха за най-успешното платено събитие в историята на спорта - Флойд Мейуедър срещу Мани Пакияо.