Българската федерация по бокс планира да отбележи по специален начин 100-годишния юбилей на този спорт в страната, който се отбелязва през 2024 година. Президентът на централата Красимир Инински говори пред медиите редом с трима от най-големите имена в българския бокс - олимпийския шампион от Игрите в Мюнхен през 1972-а, сребърния медалист от Олимпиадата в Мюнхен Ангел Ангелов и бронзовия медалист от Олимпийските игри в Токио през 1964-а Александър Николов.

lap.bg
17 снимки

"Чувството е много странно, а удоволствието да съм сред такива величия е неописуемо", заяви Инински. "Те винаги ще имат моята подкрепа. Нашата обич към бокса никой не може да я отнеме. Искаме да направим по повод 10-годишнината нещо хубаво, което не е правено досега", добави президентът на Българската федерация по бокс, който днес пътува за италианския град Бусто Арсицио, за да подкрепи националите в провеждащата се там олимпийската квалификация.

"Целта ни е да вземем квоти. Няма да бъде лесно, защото на квалификацията има много силни боксьори, но имаме нашите шансове", коментира Красимир Инински по повод шансовете за българите да стигнат до олимпийски квоти в Бусто Арсицио.

Олимпийските медалисти Георги Костадинов, Ангел Ангелов и Александър Николов се върнаха в спомените си към моментите на триумф на Олимпийските игри, на които печелят отличията си.

"Още преди Игрите казах, че отивам и ставам олимпийски шампион. Стана това, което казах", обясни Костадинов, който допълни: "Боксът е труден спорт и човек трябва напълно да се отдаде, за да успее."

"Навремето не бяхме толкова материалисти, а идеалисти", заяви Николов. "Самото участие в разпределението на медалите на Олимпиада за всеки спортист е голямо събитие и отговорност. След победата настъпва голяма радост най-вече за самия теб", каза още той и разкри, че има идея чрез федерацията да предложи на Българския олимпийски комитет първият олимпийски медалист на страната Борис Георгиев -Моката да бъде обявен за почетен знаменосец на българските олимпийци.

"Участието на Олимпиада и спечелването на медал не може да се опише с думи", призна и Ангел Ангелов./ БТА