Световният шампион в тежка категория Олександър Усик бе освободен, след като миналата вечер бе задържан от полицията на летището в Краков. Украинският боксьор бе закопчан с белезници от полски служители на властта, което бе запечатано във видео, разпространено в социалните мрежи.

Стигна се до реакция от президента на Украйна Володимир Зеленски, като в крайна сметка Усик бързо е бил пуснат на свобода. "Скъпи приятели, случи се недоразумение, което бъде бе разрешено. Благодаря на всички замесени. Благодаря на украинските дипломати за ефективната подкрепа. Респект за полската полиция, която изпълни своите задължения без значение от ръст, тегло, размах или постижения", написа Усик в социалните мрежи.

Според ESPN служителите на реда са преценили, че Усик не е бил в състояние да лети, а той се е опитал да им обясни, че е изтощен след 14-часово пътуване от Киев.

"Бях възмутен от това отношение към нашия гражданин и шампион", заяви Зеленски след случката. Той бързо възложи на министъра на външните работи на Украйна Андрий Сибиза и министъра на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко незабавно да разберат всички подробности около инцидента на летището в Краков.

За Усик предстои реванш с Тайсън Фюри в края на декември. Усик е на 37 години и никога не е губил в професионалната си кариера (22 победи). През май 2024 г. той победи британеца Тайсън Фюри в двубой за титлата абсолютен световен шампион по бокс в тежка категория. През юни той се отказа от една от четирите титли на Международната боксова федерация (IBF), които притежаваше след майския двубой срещу Фюри.