Боксът е прост спорт. Двама герои с еднакви възможности се изправят един срещу друг между въжетата и опитват да издържат колкото се може повече рундове. Понякога обаче един от участниците предлага такова шоу, че това, което изглежда изравнен сблъсък се превръща в рецитал на един от двамата боксьори.

През 2022 г. имаше много велики мачове на ринга. Десетки от тях заслужават да бъдат помнени, но някои от срещите ще останат в историята. Ето и списък на най-интересните пет сблъсъка за 2022 г.

ДЖАК КАТЕРАЛ – ДЖОШ ТЕЙЛЪР, 26 февруари

Шотландското Тартаново Торнадо трябваше да мине без никакви проблеми в родния си град през Южната лапа Катерал. Но родения в Манчестър боксьор с обратен гард изнесе рецитал. Той спечели почти всеки рунд в очите на тези, които наблюдаваха. Скандално точкуване от Йън Люис и Виктор Лафлин ограбих Катерал от победата и Тейлър спечели по точки. Жестокото съперничество вече е почти година старо, като никой от двамата не се е върнал на ринга, но всички се надяват враждата да бъде разрешена скоро.

КЛАРЕСА ШИЙЛДС – САВАНА МАРШЪЛ, 15 октомври

Това бе съперничество старо цяло десетилетие. Започна през 2012 г. в аматьорски мач, който Маршъл спечели. Очакваше се това да е много оспорвано съперничество, в което британката да има сериозни аргументи срещу двукратната олимпийска кралица. Вместо това Шийлдс танцува на ринга като Бионсе и размаза съперничката си. Шийлдс получи доста критики за това, че се определи като „Най-великата жена на всички времена“. Мнозина обаче може да се съгласят с нея след като изгледаха тази нейна победа.

КЕЛ БРУК – АМИР КАН, 19 февруари

Двамата отлични британци от полусредна категория отдавна отминаха най-силните си години. Общата им възраст сериозно надхвърли 70 години и неутралните зрители не можеха да изберат фаворит. Брук излезе и доминира в срещата срещу съперник от цяло десетилетие. Той нокаутира съперника в 6-и рунд и може би това бе последното действие на ринга, което виждаме и от двамата атлети.

ОЛЕКСАНДЪР УСИК – АНТЪНИ ДЖОШУА II, 20 август

Ей Джей сериозно подобри представянето спрямо първия мач с украинеца, но въпреки това бе победен от Усик отново. Бившият крал на полутежка категория отново надви съперника, който е с 6 см по-висок и с 10 кг по-тежък от него.

Усик запази титлите си и сега чака с нетърпение бой с Тайсън Фюри, за обединяване на всички пояси в тежка категория. Джошуа пък има 3 загуби в последните си 5 мача и кариерата му е пред разпад.

ТАЙСЪН ФЮРИ – ДИЛИЪН УАЙТ, 23 април

Костотрошача чака толкова много за своя шанс да вземе пояса на WBC в тежка категория и във Великобритания очакваха нещо изключително. Мачът се игра пред 94 000 на Уембли, но Циганския цар продължи със своя прекрасен рекорд от нокаути. Невероятен ъперкът разклати Уайт като бамбуково дърво и го прати на земята. Задължителните защити на титлата в тежка категория не бива да са толкова лесни за шампиона като този мач.

Фюри спечели впечатляващо и за пореден път излезе с фалшивата идея, че се оттегля от играта. Циганския цар излезе на ринга само още веднъж тази година – в началото на декември, за да си поиграе на котка и мишка с Дерек Чисора. Най-вероятно мача с Усик, който се планира за догодина ще е в топ пет на 2023 г.