Президентът на БФ Бокс Красимир Инински даде своята оценка за отминалата олимпийска квалификация в Бусто Арсицио. На ринга в Италия България спечели четвърта квота за Игрите в Париж, след като Рами Киуан се пребори за мястото си при 71-килограмовите.

„Доволен съм от квотата, която Рами спечели, и виждам, че потенциалът на националните ни отбори е много по-голям. На квалификациите участваха едни от най-силните боксьори от целия свят, но има разочарование, както в мен, така и в треньорите, заради ощетяването от съдиите на Злати. Така също и заради нелепия инцидент с Радо (Росенов) и аркадата, която получи. В това число и още по-нелепия инцидент с изваждането на рамото на Джоана (Нуамеруе). Но това са неща, които не зависят от нас и не ги контролираме. Доволен съм от играта на момчетата и момичетата, това ме кара да съм оптимист, че ще извоюваме още квоти на следващата квалификация в Тайланд. Видимо е, че се работи в правилна посока, както при мъжете, така и при жените и могат да се постигнат резултати, които да отговарят на потенциала им“, коментира Инински.

Той потвърди мнението за случилото се на мача на Злати Чуканова с филипинката Вийегас. „Всички специалисти, които бяха в залата, там, на място, бяха категорични. Нямаше човек, който да не изрази мнение, че сме били ощетени. Дойдоха и ни поздравиха за представянето. Има страхотно израстване. Надявам се в Тайланд да реализираме този потенциал. Вярвам, че Злати ще издържи психически. Няма друга възможност. Ако не продължим, тези, които ни ограбиха, ще излязат прави, а не ние. Ще продължим да се борим, докато не си извоюваме това, което е наше“, отсече председателят на БФБ.

Той напомни, че България вече има 4 квоти за Париж, което е най-добър резултат до момента като спорт за страната ни. И също така е изравнено постижение от Лондон 2012. „Спрямо предходните две олимпиади, вече сме с четири квоти, а ни остава още един турнир. Това само по себе си е много силен резултат. От 2012-а не сме имали толкова, като тогава едната квота, на Стойка, беше с уайлд кард, като навлизане на женския бокс на Олимпийски игри. Докато сега и четирите са извоювани с пот и кръв, резултат от работата им. Респект за това, което правят. Защото те успяват, напук на много „разбирачи“. Това ми дава спокойствие, че вървим в правилна посока. Имаме потенциал за още. Работим, за да пишем история, да прославяме България и да накараме хората да се чувстват горди, че са българи. Искаме да радваме хората и да оползотворим труда си. Защото зад кадър има много хора, които се трудят – безсънни нощи, притеснения, емоции, неща, които не се виждат. Но са много важни и без тях няма да има такива резултати. Благодаря на треньорите и състезателите, за това, което правят. На техните семейства за всички лишения. Цената е много по-висока, за да се получи този краен резултат“, каза още Красимир Инински.

Пред националите има няколко дни почивка, след което започват подготовка за Европейското първенство за мъже и жени. То ще се проведе в Белград от 18 до 28 април.