Президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински каза, че е много доволен от третото място на националния отбор на европейското първенство по бокс в Будва. Той обаче добави, че на оглавявания от Ангел Ангелов тим тепърва му предстои много работа и фокусът трябва да падне изцяло върху нея.

В черногорския град България спечели едно злато чрез Севда Асенов в категория до 48 килограма, два сребърни медала на Венелина Поптолева до 52 килограма и Светлана Каменова до 57 килограма и един бронз на Станимира Петрова до 54 килограма. Макар България да имаше общо едва шест представителки от общо 12 категории, тимът завърши на трето място в отборното класиране, изпреварвайки големи боксови нации като Италия, Франция, Англия и Турция.

"Целите, които си поставихме, ги постигаме на този етап. Трябва обаче да забравим бързо тези успехи, да излезем от зоната на комфорт и да се захващаме здраво за тренировки, защото ни предстоят отговорни състезания догодина. Като пример мога да дам Светлана, която досега е правила сила и идва на тази пресконференция направо от залата. Нещата при нас вървят добре. Надявам се да сме здрави, аз ще се погрижа всичко да бъде обезпечено", каза Инински.

"За мен момичетата свършиха един подвиг на това европейско първенство. Само ние си знаем през какво минахме. Тези момичета направиха един героизъм, но с тях и с техните треньори аз мога да чакам спокойно и Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 година", каза главният селекционер на женския национален отбор Ангел Ангелов.

LAP.bg
20 снимки

"Искам да поздравя всички момичета и всички колеги, които бяха на турнира. За мен и шестте боксьорки, които бяха в Будва, са доста опитни, доста добри и заслужаваха медали. Сигурен съм, че имаме един добър отбор и с помощта на г-н Инински и федерацията, както и с работа по клубовете, ще вземем максимален брой квоти за Игрите в Париж. Българският национален отбор ще върви все по-нагоре и по-нагоре", каза Борислав Георгиев, друг от треньорите в националния тим.

Петър Лесов, който се грижи за подготовката на Станимира Петрова, разказа, че тя е била с температура на европейския шампионат и по тази причина е успяла да стигне само до бронзов медал. Лесов изрази притеснение за здравословното състояние на бившата световна шампионка, която бе болна и няколко седмици преди турнира в Черна гора.

"Не искам това да звучи като оправдание, но смятам, че ако не беше този здравословен проблем, Станимира Петрова можеше да завоюва златния медал. Тя игра с температура. Още щом пристигнахме, тя се разболя и нямаше нужната сила. Говорихме и с Ангел Ангелов да направим нещо, някакви изследвания, за да видим какво е положение и да подсилим имунитета на Станимира. Преди европейското първенство - за турнира "Балкан", тя изкара друга болест и бе 10 дни на антибиотик. Сега пак прехвана някаква болест и игра с температура от 37,9 градуса през цялото време. Уверен съм обаче, че на следващия турнир тя ще направи всичко възможно, за да се представи както може", обясни Лесов.

Севда Асенова определи отминаващия сезон като най-успешния в нейната кариера. 37-годишната Асенова стигна до бронз на световното първенство в Турция и до злато на европейското. Тя не изключи възможността и да премине в по-горната категория до 50 килограма, за да може да се цели в квота за Олимпийските игри в Париж.

"Отминаващата година е най-успешната за мен. Искам да благодаря специално на моите треньори, на федерацията и президента г-н Инински, както и всички в боксовия клуб в Русе", заяви Асенова и добави, че в момента е в период на почивка.

За разлика от нея Светлана Каменова разкри, че тренира много здраво и се цели в защита на титлата си от турнира "Странджа" в началото на следващата година.

"Добре се чувствам от тренировъчния процес, макар и сега да имам мускулна треска. В залата съм, тренирам с голямата цел за Олимпийските игри. Гледах финала на европейското първенство, обсъдихме грешките, които допуснах, с моя треньор Борислав Георгиев, така че сме направили добър анализ и сме започнали работа отначало", каза българската представителка в категория до 57 килограма.

Младата Венелина Поптолева, която завоюва първи медал при жените, каза, че е доволна от представянето си и участието във финал при 52-килограмовите.

"Има какво да надграждам за догодина. Готова съм да дам 100 процента от себе си", каза тя.

От щаба на националния отбор посочиха, че е напълно възможно България да участва с три боксьорки на Олимпийските игри в Париж. За момента планът е за квоти да се бият Станимира Петрова до 54 килограма и Светлана Каменова до 57 килограма, а в най-ниската олимпийска категория - тази до 50 килограма, ще се решава между Севда Асенова, Венелина Поптолева и титулярката Златислава Чуканова.