Имане Хелиф наруши мълчанието си, след като съобщи, че е назовала Елон Мъск и Джей Кей Роулинг в съдебно дело за кибертормоз. В събота Хелиф спечели олимпийско злато в състезанието по бокс за жени в категория до 66 кг, след като критиците заявиха, че участието ѝ рискува сигурността на жените.

Шампионката е подал криминална жалба до френските власти, в която се твърди, че срещу нея има "актове на утежнен кибертормоз" от страна на известни личности като Роулинг и Мъск. Авторката на "Хари Потър" Роулинг удари Хелиф след победата ѝ над италианската боксьорка Анджела Карини. Роулинг обвини Хелиф, че е мъж, който "се наслаждава на страданието на жена, която току-що е ударил в главата", след като Карини напусна двубоя със сълзи на очи.

Междувременно собственикът на X и Тесла Мъск сподели пост за Хелиф, в който твърди, че "на мъжете не им е мястото в женските спортове". Сега 25-годишната олимпийска шампионка проговори след успешната си олимпийска кампания, обвита в противоречия.

"Веднага след това се вдигна голям шум от големи политици от цял свят, спортисти от цял свят и дори артисти и звезди, Елон Мъск, Тръмп...“, заяви Хелиф заяви пред El Birad. „Това е нещо, което ме засегна. Не ви лъжа, то ме засегна. То ме засегна много, нарани ме много. Не мога да ви опиша количеството страх, което изпитвах“.

"Сценарият беше много страшен. Слава богу, всички хора в Алжир и арабския свят познаваха Имане Хелиф с нейната женственост, смелост, воля", казва още алжирката. „Честно казано, не обичам да се занимавам с политика в спорта, но те се занимават с политика в спорта. Спортът и политиката са две отделни неща. Тези политици, които ме потискат, нямат право да казват, че съм транссексуалена".

Адвокатът на Хелиф Набил Буди заяви по-рано пред Variety: "Джей Кей Роулинг и Елон Мъск са посочени в съдебния иск, наред с други. Тръмп туитна, така че независимо дали е посочен в нашия иск, той неминуемо ще бъде разгледан като част от обвинението. Това, което искаме, е прокуратурата да разследва не само тези хора, но и всеки, когото сметне за необходимо. Ако делото стигне до съда, те ще бъдат изправени пред съда."

Хелиф е родена като жена и не се определя като транссексуален или интерсексуален. Но миналата година Хелиф беше изхвърлена от световното първенство в Индия, след като не успя да се справи с неуточнен тест за пол. Представители на Международната боксова асоциация заявиха, че тестовете са показали, че Хелиф има "XY хромозоми" - което показва, че човека е биологично мъж.

Въпреки това IBA все още не е разкрила кои тестове е използвала и не е публикувала резултатите. Редки "интерсексуални" заболявания, известни като разлики в сексуалното развитие (DSD), могат да означават, че индивиди от женски пол могат да имат "мъжки" хромозоми или обратното.

Но Хелиф беше критикувана в социалните медии от редица обществени фигури, които заявиха, че тя е мъж и не трябва да участва. Възможните последствия за престъпления, свързани с кибертормоз, във Франция са присъди затвор от две до пет години и глоби от 26 000 до 39 000 паунда. Ако се преследва като онлайн реч на омразата, извършителите могат да бъдат глобени дори с 64 000 до 214 000 паунда.