Антъни Джошуа (21-0, 20 КО) срещу Александър Поветкин (34-1, 24 КО) е поредният голям сблъсък в тежка категория, който ще се проведе тази събота вечер на стадион "Уембли" в Лондон.

Всичко около голямото боксово шоу следете в GONG.BG.

Боксовия мач ще можете да гледате в събота вечер на живо по DIEMA SPORT 2, както и онлайн на PLAY DIEMAXTRA.

Ето какво трябва да знаете преди началото на срещата:

Александър Поветкин е най-ниският, най-лекият и опонентът с най-малък обхват в досегашната кариера на Антъни Джошуа. Това обаче би могло да бъде от полза на опасния претендент.

Поветкин и преди се е изправял срещу далеч по-големи от него опоненти, но това не му е попречило да ги прати в безсъзнание.

Руснакът е доста дребен за тежка категория - 1,88 сантиметра, но използва своя размер в своя полза, като дори прикляка, снишавайки се под ударите на по-високите съперници и експлоадира, когато се приближи до тях.

Това по същество е предизвикателство, което Джошуа ще се наложи да преодолее, ако иска да задържи титлите на IBF, IBO, WBA и WBO в тежка категория. Джошуа, който е висок 198 сантиметра, е свикнал да бъде по-високият боец, но никога не е виждал съперник да нанася удари от толкова ниско.

източник: Gulliver/GettyImages

Какви са размерите на двамата боксьори?

Име:       Височина:        Обхват:          Тегло:

Джошуа -   198 см.          208 см.          109,7 кг.

Поветкин - 188 см.          190 см.          103,9 кг.

 

Александър Поветкин е най-ниският, най-лекият и опонентът с най-малък обхват в кариерата на Джошуа:

Име:       Височина:        Обхват:          Тегло:

Паркър:    193 см.          193 см.          107,1 кг.

Такам:     188 см.          204 см.          107,1 кг.

Кличко:    198 см.          208 см.          108,8 кг.

Молина:    193 см.          201 см.          107,5 кг.

Бризийл:   201 см.          207 см.          115,6 кг.

Мартин:    196 см.          203 см.          111,1 кг.

Уайт:      193 см.          198 см.          112,1 кг.

 

Опитният Поветкин има опит в нокаутирането на опоненти с размера на Джошуа. Мариуш Вах, Йоан Дюопа и последния опонент Дейвид Прайс имат подобна височина и обхват, като тези на Джошуа, но не успяха да се противопоставят на руснака и на неговото зловещо ляво кроше.

Малкият обхват на Поветкин се превръща в неговото най силно оръжие, когато размахва леви крошета от близка до опонента дистанция.

Нокаутираните от Поветкин опоненти в последните 3 години:

Име:       Височина:        Обхват:        

Прайс:     203 см.          208 см.

Дюопа:     195 см.          210 см.

Вах:       202 см.          210 см.

Височината на Поветкин прави ли го по-трудна мишена?

"Той може и да не изглежда достатъчно респектиращо, най-вече физически, но мога да ви кажа от първо лице, че нанася много точни удари. На всичкото отгоре никак не е лесно да му пласирате удари с по-силната ви ръка, което търсих аз в нашата среща", заяви Дейвид Прйас, който беше брутално нокаутиран от руснака в петия рунд на срещата им през март тази година.

източник: Gulliver/GettyImages

Дали Джошуа ще срещне неприятности срещи много по-нисък от него опонент?

"Джошуа има проблеми срещи по-дребни опоненти. Аз съм малко по-дребен от него и малко по-едър от Поветкин и нанасям повече удари от него. Поветкин и аз си приличаме до някаква степен - постоянно настъпваме напред и не приемаме не за отговор - Джошуа ще има дължа, опасна и ужасна нощ", заяви Джарел Милър, който също е един сред основните претенденти в тежка категория и с удоволствие би заел мястото на руснака.

Уязвим ли е Джошуа за любимия удар на Поветкин?

"Антъни винаги е отворен за това ляво кроше, когато пласира удар с дясната си ръка", смята Дилиан Уайт, който е един от основните опоненти на Антъни Джошуа на родна земя.

Сравненията с Такам

Джошуа се озова със счупен нос в края на миналата година в двубоя с Карлос Такам, който е висок колкото Поветкин, макар и със значително по-голям обхват. До счупването на носа се стигна случайно, но това е още едно напомняне за опасностите от двубой с по-нисък от теб опонент.

"Ниските боксьори са винаги по-корави. Те нямат врат, могат да се прикриват добре и са се били с момчета на моята височина през целия си живот, но в крайна сметка победихме", заяви Джошуа след победата над Такам в 10-ия рунд чрез технически нокаут.

Какво е мнението на Джошуа за заплахата, която Поветкин носи на ринга?

"Той притежава стахотно ляво кроше. Понякога нанася три поредни леви крошета. Той е един от най-добрите бойци в моята кариера. Той има стил, срещи който обичам да се състезавам. Нямам проблем с неговите леви крошета - вдигам дясната ръка, защитавам се и после контраатакувам", коментира Джошуа.

Как Поветкин може да бъде неутрализиран?

Единствената загуба в кариерата на Поветкин в 35 двубоя дойде, когато той беше тотално надигран от височината и обхвата на Владимир Кличко, който има почти идентични размери с тези на Джошуа.

Без да може да се наслаждава от двубой в близка дистанция, Александър Поветкин беше притиснат от обхвата на Кличко.

От дистанция, Поветкин се превърна в лесна мишена за десните прави на Кличко - това може да се окаже и основния проблем на руснака срещу Антъни Джошуа.