Теофимо Лопес защити титлата си на шампион на WBO в супер лека категория след спорна победа с единодушно съдийско решение над Джъмейн Ортис тази нощ в Лас Вегас. Това е 20-и успех за Лопес, който има само една загуба в кариерата. Той се разплака веднага след като бе обявено решението за успеха му, а след това предизвика абсолютния шампион Терънс Крофърд.

Претендентът Ортис започна двубоя в стойка с обратен гард. Това изненада Лопес. Ортис се движеше добре, успяваше да контрира със серии. Добро начало за Ортис. Теофимо отвърна с поредица от удари по тялото. Не е лошо, но са малко.

Лопес очевидно не беше доволен от пасивността на претендента. Феновете бяха много недоволни от случващото се на ринга. Имаше сериозен сблъсък на глави в 7-ия рунд. Ортис получи неприятна рана близо до окото. Лопес започна да използва ъперкъти. Принуди претендента да приеме размяна на удари. Изглеждаше като повратна точка, но не беше - Ортис уверено взе 8-ия рунд.

Лопес се подхлъзна и падна с трясък на земята в 9-ия рунд. Имаше известна символика в този епизод. Напълно възможно е без нокдауни (нокаути) вече да не може да спечели. Почти не остана време. Предстояхя шампионските рундове.

Много противоречиво решение на Ортис. Той е твърде пасивен в последните рундове. В крайна сметка съдиите отсъдиха изцяло в полза на шампиона - 117-111, 115-113 и 115-113 в полза на шампиона.