Бившата боксова легенда Флойд Мейуедър заяви, че ще плати за погребението на Джордж Флойд.

43-годишният американец, който се отказа през 2017 след успех на ММА боеца Конър Макгрегър, ще покрие всички разходи по погребението на тъмнокожия си сънародник, който бе убит от полицай в Минеаполис миналата седмица. Новината бе оповестена от Ленърд Елърб, изпълнителен директор на Мейуедър Промоушънс, за ESPN. Смъртта на Флойд предизвика вълна от протести и безредици из целия свят.

След убийството му, редица спортни фигури изразиха подкрепата си за тъмнокожите и призоваха за справедливост след поредната проява на расизъм на територията на САЩ. Полицейският служител, отговорен за смъртта на Флойд – Дерек Човин, бе обвинен в трета степен убийство и втора степен непредумишлено убийство. Елърб потвърди, че семейството на Флойд е приело предложението на Мейуедър, отбелязвайки, че бившият петкратен шампион в отделните категории е правел подобен жест и в миналото.

„Вероятно ще ми се ядоса, за това, че го казвам, но, да – Мейуедър със сигурност ще плати за погребението. Той прави подобни жестове в последните 20 години“, каза Елърб, добавяйки, че причината поради която той оповестява новината, а не самият Мейуедър, е защото Флойд не искал да говори за жеста. В четвъртък ще бъде отслужена панихида за Флойд в Минеаполис, последвана от възпоменание в родното място на 46-годишния американец – Северна Каролина, в неделя. Погребението ще бъде на 9 юни в Хюстън, Тексас.