Министър Красен Кралев откри новия комплекс за бокс, създаден от световния шампион от Милано 2009 г. Детелин Далаклиев в родния му град Плевен.

Кралев отбеляза, че винаги, когато световен шампион открива подобен обект, това е голям празник не само за града, където е съоръжението, но и за цялата страна. Очакванията към Детелин Далаклиев са огромни - боксът е един от най-успешните български спортове, който е носил много радост и на Олимпийски и на Европейски първенства, посочи министърът.

"Детелин е един от най-ярките представители на българските боксьори, които са носили много слава на международния ринг. Очакваме от него да предаде целия ентусиазъм, трудолюбието и мъжеството си възпитаниците си, които ще посещават този боксов салон. Надявам се, че оттук ще излязат достойни българи, които ще защитават честа на страната ни по международните състезания", отбеляза министър Кралев пред БТА.

Той подчерта, че проектът е ярък пример за партньорство между частния бизнес, държавата и олимпийските медалисти и световни шампиони. Частна компания е предоставила сградата, за да бъде направен боксовият салон. Държавата е помогнала с оборудване с 84 000 лева. Всичко, което е поискал от нас Детелин, му бе предоставено, изтъкна Кралев. Той отбеляза доброто изпълнение на обекта. Това е един от най-красивите и най-добре оборудвани, качествени боксови салони, които съм виждал и дано да бъде предпоставка за привличане на много деца към боксовия спорт и тяхното израстване като спортисти, допълни Кралев.

На въпрос за останалата спортна база в Плевен министърът заяви, че съвсем скоро ще бъде пусната обществената поръчка за довършване на закритата лекоатлетическа писта в областния град. Това е роден град на едни от най-добрите ни, легендарни лекоатлети, припомни министърът.

"През последните 10 години се знае колко зали бяха построени, стадиони ремонтирани - никога не се е строило в спорта така, както ние го направихме. Продължаваме с инвестиционната си програма, защото освен големите спортни съоръжения, на които се провеждат състезанията, изключително внимание трябва да се обърне и на залите, в които клубовете водят подготовка. Само пред последните месеци сме направили около 6 зали за вдигане на тежести. Предстои откриване на нова зала в Русе. Продължаваме интензивна работа по възстановяване на спортната инфраструктура", посочи министърът на спорта.

Той припомни, че вече е одобрен проект, с който ще финансират с 2 млн.лв. допълнително българските спортни клубове. "До момента те получават от бюджета около 6,5 млн.лв., сега ще получат с 30 процента повече, за да бъдат подпомогнати в тежките времена по време на пандемията. Спортът е един от най-засегнатите сектори. За следващата година предвиждаме двойно увеличение бюджета на клубовете", подчерта Кралев.

По думите му тотализаторът в момента е в прекрасна форма, оборотите му се увеличавали главоломно. Аз се надявам, че следващата година ще можем да удвоим бюджета на клубовете, каза министърът. "След година - две бюджетите ще стават още по-сериозни за спортните клубове, защото тези федерации, които работят добре, са получили съвсем достатъчно и прилично финансиране, а изоставаме с финансирането на спортните клубове, които страдат от хронично недофинансиране - те получават пари и от общините и от държавата. Ние сме решили рязко да увеличим бюджетите, които се насочват към клубовете, защото там се работи с деца и се коват бъдещите шампиони - това ще бъде и политиката на правителството", каза ще Красен Кралев.

Новосъздаденият модерен комплекс "Далаклиев" в Плевен на улица "Гренадерска 107" има боксовото помещение от 250 кв. м, професионални уреди, климатизация и отлични условия за тренировки. Той ще бъде само за тренировъчна дейност, като едновременно ще могат да тренират 30 деца. Далаклиев ще се занимава основно с подрастващи момчета и момичета, но всеки, който желае, ще може да тренира при него. 

Предвидени са както групови, така и индивидуални занимания за различни възрастови групи.

На откриването гости на Далаклиев бяха много известни български спортисти.