Боксовият ринг в Краков донесе трета квота за България на Олимпийските игри в Париж догодина. Хавиер Ибаниес се присъедини към Станимира Петрова (54 кг) и Светлана Каменова (57 кг), носейки виза за френската столица и за националите ни при мъжете. Той се класира за полуфиналите на Европейските игри и си гарантира минимум бронзов медал.

В категория до 57 килограма натурализираният кубинец, олимпийски и световен шампион за младежи, взе сладък реванш от Артур Базеян. Хавиер ликува с 5:0 съдийски гласа срещу арменеца, от когото загуби на полуфиналите на Европейското първенство в Ереван преди година.

Националът ни проведе много силно първите два рунда, след които постигна убедителен аванс в съдийските карти. Това му позволи в третия да играе по-предпазливо и с добра защита да контрира опитите на съперника за случайни попадения.

За място на финал в петък Хавиер ще боксира с Небил Ибрахим (Швеция). Мачът ще се проведе във вечерната сесия.

Йордан Морехон ще закрие участието с български национали днес. При най-тежките (+92 кг) той ще боксира за минимум бронзов медал срещу литовеца Йонас Язевичиус. Мачът им ще се проведе на ринг Б около 21:45 часа. В тази категория квоти за Париж печелят финалистите, така че националът ни се нуждае от две победи, за да стигне до виза за френската столица.