Президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински изрази задоволството си от представянето на националите, които спечелиха две титли и общо шест отличия на завършилото днес Европейско първенство за юноши и девойки до 18 години в черногорския град Будва.

"Изключително достойно представяне. Видя се, че когато се работи правилно по направен план, резултатите идат. Реално няма боксьор от младежите, който да се връща без медал. А и това не е пълният ни отбор, тъй като имаме още силни състезатели. Тези момчета са гръбнакът на българския бокс. На тях ще се разчита в бъдеще и те са голямата надежда за медали от Олимпийските игри в Париж през 2024 година. Сега ни предстои Европейско първенство за юноши и девойки (до 16 години), на което София ще бъде домакин от следващата седмица (б.а. от 25 ноември до 2 декември). Надявам се и там да се представим достойно", заяви Инински.

Шампиони за България в Будва станаха Радослав Росенов, който днес се наложи на финала в категория до 60-килограма над руснака Тенгиз Котоян с 4:1 съдийски гласа и завоюва трета поредна континентална титла при подрастващите.

Ясен Радев пък защити трофея си при 52-килограмовите, след като надделя също с 4:1 съдийски гласа над украинеца Роман Литвинов.

Красимир Джуров остана със сребърен медал в категория до 56 килограма след загуба на финала от Алексей Шендрик (Русия) с 0:5 съдийски гласа.

Бронзови отличия от шампионата пък вече спечелиха Шакир Стоянов (49 кг) и Емирджан Мехмед (69 кг) при юношите и Тала Хабас загуби при 54-килограмовите девойки.

Така България завърши Европървенството до 18 години с 2 златни, 1 сребърен и 3 бронзови медала.