Хавиер Ибаниес поздрави българските боксьори за представянето им на Световното първенство за младежи и девойки в Киелце, Полша. Кубинският състезател, който е част от националния ни отбор, бе провъзгласен за посланик на шампионата на планетата. Той получи тази чест от АИБА и в тази си роля следи внимателно случващото се в Киелце. 
 
„Следя внимателно повечето мачове, когато имам  възможност, защото съм на подготовка. Но когато имам време, задължително гледам талантите в Киелце. Много съм щастлив от показаното от младите българи, в лицето на Радослав Росенов и Уилиам Чолов. Направиха отлични мачове и заслужено са сред медалистите. На тази фаза няма случайни боксьори, това все пак е световно първенство. Съжалявам за пораженията на останалите ми съотборници. Смятам че и Ясен Радев и Красимир Джуров също можеха да са сред медалистите. Но силите на такъв турнир са много изравнени и съвсем малко може да наклони везните в една, или друга посока”, коментира натурализираният кубинец.
 
Ибаниес ще пътува утре за Киелце, за да изгледа на живо финалите на Световното първенство. 
 
„Вълнувам се като гледам мачовете, защото се връщам назад във времето. За мен е чест, че ми оказаха тази възможност да съм посланик. Спечелената титла преди 7 години ми отвори вратите към големия бокс. Но за да се случи това, трябва много постоянство, упоритост и труд. Младите трябва да са наясно, че само така ще успеят. Хубавите им резултати в Полша не са гаранция за добро бъдеще. Те са предпоставка за такова, но само от тях зависи да развият кариерите си. Трябва много да го искат, за да успеят”, каза още националът ни в кат. до 57 кг при мъжете.