Животът на легендата на българския и световен бокс Ивайло Маринов ще бъде разказан в игрален филм, стана ясно на днешното заседание на комисията по култура и духовно развитие към Общинския съвет във Варна, на което беше разгледано искане от продуцентската компания "ARS Digital Studio" за финансова подкрепа от страна на общината.

Сценарият на филма се основава на биографичната книга на именития спортист, който миналата година празнува 60-годишен юбилей, и разказва в детайли изключително интересната му съдба. Освен че е най-добрият боксьор на България за XX век, варненецът е признат по световните рингове като един от най-великите боксьори на всички времена.

Работното заглавие на филма е "Един квадрат свобода". За режисьор е привлечен Тодор Чапкънов, а в главната роля ще се въплъти актьорът Ованес Торосян, разкриха пред съветниците двама от продуцентите на филма - Павел Владимиров и Елени Декидис.
В лентата ще участват също футболната легенда Христо Стоичков, президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински, актьорът Китодар Иванов. Самият Ивайло Маринов ще има изява в ролята на баща си.
Над 85 процента от планираните снимки ще са във Варна. Дворецът на културата и спорта ще бъде преобразен, за да изглежда като копие на залите в Мюнхен и Сеул, в които боксьорът печели световна /1982 г./ и олимпийска титла /1988 г./. Маринов има и бронзов медал от Олимпиадата в Москва през 1980 г.

Бюджетът на продукцията е около 1.2 милиона лева. Ще се финансира със собствен ресурс на компанията и на копрoдуценти, включително от чужбина. Проектът ще кандидатства за финансиране в Националния филмов център и ще се опита да привлече и други институционални и търговски партньори. Около една четвърт от бюджета се очаква да е финансовата помощ от Община Варна, т.е. 360 000 лв. с ДДС.

По време на заседанието стана ясно, че тази година общината няма възможност да осигури необходимата финансова подкрепа, но средствата могат да бъдат заложени в общинския бюджет за 2022 г., уточняват от Общинския съвет в града. 


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.