Четири състезателки ще представят България на световното първенство по бокс за девойки, което ще се проведе от 19-ти до 26-ти ноември в индийския град Гувахати.

Треньорите на националния тим Петър Лесов и Веселин Тодоров определиха в шампионата участие да вземат трикратната ни европейска шампионка Еми-Мари Тодорова (до 48 кг.), шампионката от европейското първенство за момичета и девойки "София 2017" Горяна Стоева (до 51кг.), европейската вицешампионка от "София 2017" Аслъхан Мехмедова, която в Индия ще боксира в по-ниската за нея категория – до 60 кг, и бронзовата медалистка от европейското в Турция през 2016 г. Мелис Йонузова (до 69 кг).

От четирите, единствено Еми-Мари Тодорова преди това е участвала на световно първенство за подрастващи. В Тайпе, Тайван през миналата година тя стигна до четвъртфинал в категория до 46 кг., но в по-малката възрастова група.

България има в актива си титла и бронз от световно за девойки, спечелени съответно от Венелина Поптолева (до 48 кг.) и Габриела Димитрова (до 54кг.) от шампионата в Албена през 2013-та година.

В Индия ще участват около 200 състезателки от целия свят, сред които и 6 бивши световни шампионки. Боксовите анализатори отбелязват, че това ще е поколението, което ще даде новите олимпийски шампионки в женския бокс на игрите в Токио през 2020-та година.