Янибек "Казашкия стил" Алимханули е готов да завладее средна категория пояс по пояс. Действащият световен шампион на WBO ще се изправи срещу непобедения световен шампион на IBF Винченцо Гуалтиери в двубой за обединяване на титлите в събота, 14 октомври, във Fort Bend Epicenter в Розенберг, Тексас, САЩ. Това ще бъде първото боксово събитие, което ще се проведе в чисто новото, модерно спортно и развлекателно съоръжение, което отвори врати преди месец.
Янибек (14-0, 9 нокаута) е олимпийски шампион от Жиланди, Казахстан, който през 2016 г. пое в професионалната кариера, за да стане шампион. През 2021 г. той постигна победи с нокаут над бившите световни шампиони Роб Брант и Хасан Н'Дам. През май миналата година той завоюва временната световна титла на WBO в средна категория с унищожаването на Дани Дигнум във втория рунд и беше издигнат до световен шампион, след като Димитриус Андраде оваканти титлата. Янибек защити два пъти титлата си, като победи британския шампион Дензъл Бентли с единодушно решение през ноември миналата година и нокаутира канадския претендент Стивън Бътлър във втория рунд през май.

"Благодарен съм за възможността да се бия с друг световен шампион. Този двубой ме доближава с още една крачка до това да стана безспорен шампион в средна категория и благодаря на Винченцо Гуалтиери, че заложи пояса си. Той прави това, което другите шампиони са отказали да направят. Аз обаче ще се върна у дома в Казахстан като обединен шампион“.

Гуалтиери (21-0-1, 7 нокаута) дебютира като професионалист през октомври 2015 г. Той постигна резултат 15-0, преди да направи равенство срещу непобедения германец Томас Пичирило през август 2020 г. През ноември 2021 г. той завоюва първата си регионална титла с победа по точки срещу Били Факундо Годой. Защитава я два пъти, преди да завоюва вакантната световна титла на IBF в средна категория с единодушно решение срещу непобедения тогава бразилец Ескива Фалкао.

"Янибек е изключителен боксьор, който е направил всичко като аматьор и професионалист, също като Ескива Фалкао. Янибек е с обратен гард, също като Ескива Фалкао. Янибек е фаворит, също като Фалкао. В крайна сметка Янибек, както и Фалкао, ще загуби, защото аз имам по-добрия отбор и волята на шампион. Само това ще реши кой ще спечели и кой ще загуби, точно както стана и срещу Фалкао".