Президентът на Европейската боксова конфедерация EUBC д-р Йоанис Филипатос пристигна в България, за да заснеме специален филм за олимпийската шампионка от Токио Стойка Кръстева. Той бе така любезен да сподели мнението си пред bgboxing.org за предстоящото Европейско първенство в Белград, Олимпийските игри в Париж и домакинството на България на Европейското първенство до 22 години през есента.

Д-р Филипатос, добре дошли отново в България. Как се чувствате?

- Като у дома. За мен България е като втори дом, обичам да идвам тук. С г-н Инински имаме страхотни отношения, приемам го като мой брат.

Правим това интервю на базата на Дианабад, как ви се струват условията тук?

- Имате много добри условия, защото базата е голяма и може да събере много боксьори на едно място, които да се готвят по най-добрия начин. Не само тук, но и на Белмекен, както и край Варна. Това, което е много важно, за да се използва тази база, е начинът на ръководство. И се радвам за вас, защото Красимир Инински е изключително кадърен и способен ръководител, който знае как да работи правилно. Изгради един отбор буквално от нулата, за да го превърне в Дрийм тим на Балканите. Не само това, България разполага с Дрийм тим вече и за Европа, като с бавни, но сигурни стъпки ще изградите отбор мечта и в световен мащаб. Това личи от множеството медали, които боксьорите ви печелят, както и от олимпийските квалификации, където се представихте отлично. Пожелавам ви успех, първо на квалификацията в Тайланд, а след това и на Олимпийските игри в Париж.

Правите интервю със Стойка Кръстева, нашата олимпийска героиня от Токио.

- Да, тук съм, за да заснемем епизод със Стойка за нашия филм The Protagonists. Тя има много хубава, интересна история. Много силен боксьор, една от най-добрите в света. Тя е пример, че всичко е възможно, стига човек много да иска. Защото Стойка спря със спорта, след това поднови, пак спря и пак поднови, за да стане олимпийска шампионка. Тя е герой. Мога да кажа само едно браво. Резултатите говорят сами за себе си.

Смятате ли, че тя ще постигне тези успехи и като треньор?

- Смятам, че ще постигне още по-големи успехи. Познавам я от много години, но снимайки този филм, успях да я опозная още по-добре. Тя е много умна и смятам, че се отнася изключително професионално. Затова очаквам резултатите й като треньор да са по-добри от тези като боксьор.

Всички се надяваме.

- Знам, че ще успее. Тя е треньор на националния ви отбор за девойки, което само може да ме радва, защото ще ви донесе много успехи. Работи усърдно, като истински професионалист.

България има четири квоти до момента за Париж. Очаквате ли да спечелим още?

- Да. Пожелавам ви късмет и вярвам, че ще класирате още боксьори. Пожелавам успех на всеки от тях.

Преди това обаче ще се проведе Европейското първенство за мъже и жени в Белград. Какво смятате, че ще постигне България, а и като цяло какво очаквате като организация?

- Предстоят две сериозни Европейски първенства. Едното е в Сърбия за мъже и жени, а другото е за младежи и девойки в Хърватия. Вярвам, че домакините ще се справят и всички ще останат доволни. И на двете България ще бъде много силна, на 100 процента съм убеден. Разбира се, това зависи и до голяма степен до късмета. Дали в дадения ден боксьорът ще бъде пределно мобилизиран. Боксът не е като останалите спортове, това е много труден спорт. Може да имате страхотен боксьор, който обаче да не се чувства на 100 процента в конкретния ден. Нашият спорт е малко като шаха, изисква доста мислене, настройка. Но съм убеден, че и на двете Европейски първенства ще спечелите доста медали.

Като президент на EUBC как смятате, ще отговорят ли европейските боксьори на предизвикателството на Олимпийските игри в Париж? И ще видим ли български боксьори на почетната стълбичка там?

- Европа е най-силният континент в бокса. Разбира се, голяма част от медалите ще бъдат разпределени за различни части от Европа. Пожелавам най-доброто на България. Знам, че ще спечелите медали в Париж. Не мога да кажа, колко ще са златни, но съм сигурен, че ще имате такива. Олимпийските игри са сложен турнир – от една страна много тежък, от друга много лесен. Но 100 процента вярвам, че ще спечелите няколко медала. Знам, че от доста време нямате злато при мъжете, но имате млад, боеви отбор, който може да постигне много, защото се развива. И все пак – България трябва да се конкурира с боксьори от Куба, Узбекистан, Казахстан... Страни с много сериозни постижения в исторически план. Но Красимир работи отлично и заслужавате. Сигурен съм, че ще бъдете сред петте страни в класирането по медали!

Благодаря за признанието. България ще организира и Европейското първенство до 22 години през октомври. Имате ли някакви притеснения?

- Абсолютно никакви. Знам, че ще се справите перфектно, както винаги. Всяка година Европейските първенства, които се организират в България, са на най-високо, световно ниво. Вижте Купа „Странджа“! Знам, че ще сте перфектни.

Кога ще приемем отново и Европейско първенство за мъже и жени?

- Зависи само от вас. С удоволствие ще ви предоставим този турнир. Когато Красимир Инински е готов и получи подкрепа от държавата, разбира се, домакинството ще е ваше. Казвам го, не защото съм приятел с г-н Инински, а защото всеки, който е идвал тук на международен турнир, на Купа „Странджа“, е видял и знае. Не случайно на „Странджа“ идват по 400 боксьори от целия свят. Тук сме, до вас, и ще ви подкрепим.