Президентът на Световната Боксова Асоциация WBO Пако Варкасел за пореден път коментира темата за голямото количество колани в бокса.

Преди няколко седмици Валкарсел разкритикува Световния Боксов Съвет WBC заради решението им да създават най-различни колани за двубои, които не са санкционирани от тяхната организация. На 15-и септември WBC създаде т.нар. "Пояс на маите" за битката между Тайсън Фюри с Ото Валин в Лас Вегас и за двубоя на Хайме Мунгуя с Патрик Алотей в Лос Анджелис.

Нито една от двете битки не бе организирана от WBC, а организацията влезе в устата на всички, когато създаде колан, който се нарича „франчайз колан“, който бе даден на мексиканската суперзвезда Канело Алварес.

Този път на прицела на Варкарсел попадна Световната Боксова Асоциация WBA, която е постоянна мишена, заради решението си да въведе „супер“ шампион. Техният нормален шампион се превърна в „редовен“. През последните дванадесет месеца те въведоха „златен“ шампион, а освен него имат и „временен“ шампион.

Варкарсел е ядосан, че WBA има 42-ма „шампиони“, разпределени в 17-те признати дивизии.

"Моят приятел Хилберто Мендоса-младши ръководи WBA, както сметне за най-добре. Онова, което не разбирам, е равнодушието на някои боксови журналисти и телевизионни коментатори, когато става дума за 42-та т. нар. "световни шампиони", които в момента WBA има във всички 17 дивизии, които са определени като "супер", "редовен", "временен" и "златен". Например, в момента организацията има четирима шампиони в тежка категория. Не разбирам това и няма да си мълча по тази тема,“ каза Варкарсел.